Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на новозаетите в САЩ през декември с 216 хил. и стабилизация на безработицата на 3,7%

През декември 2023 г. икономиката на САЩ добави 216 хил. нови работни места, надвишавайки съществено осредните пазари очаквания, докато безработица стабилизира на ноемврийското ниво от 3,7%, а растежът на заплатите се подобри до 4,1% спрямо година по-рано.

Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които поставят под съмнение очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти в близките месеци.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през декември с 216 хил. при осреднени прогнози за 170 хил. и след слаба възходяща ревизия на данните за ноември до 173 хиляди (от 170  хил. предишна оценка).

В рамките на цялата отминала 2023 г. новоразкритите работни места се увеличиха с цели 2,7 милиона - най-солиден годишен растеж от 2019 г., като се изключи пандемичната 2020 г. Това съответства на средно месечно увеличение на трудовата заетост с 225K.

В същото време нивото на безработица стабилизира през декември на ноемврийското ниво от 3,7% при пазарни очаквания за повишение до 3,8%. Броят на безработните се увеличи през декември с 6 хиляди, достигайки 6,27 милиона, докато броят на трудово устроените намалява с 683 хиляди до 161,2 милиона.

Заплащането на труда пък се повиши през декември с 0,4% спрямо ноември (с 15 американски цента) до 34,27 долара на час след нарастване с 0,4% и през ноември, при осредните пазарни очаквания за растеж с 0,3 на сто. Спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши в края на 2023 г. с 4,1% след нарастване с 4,0% през ноември и осредните пазарни очаквания за по-слабо повишение с 3,9 на сто.

По този начин годишният ръст на заплатите все още остава твърде висок, за да бъде в съответствие с целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 на сто и след като през ноември водещата инфлация в САЩ на годишна база се забави 3,1 на сто.

Данните солидни подсказват, че икономиката на САЩ е успяла да избегне изпадането в рецесия през миналата година и вероятно ще продължи да нараства през 2024 г., тъй като устойчивостта на пазара на труда подкрепя потребителските разходи.

Данните също така парират пазарните очаквания, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти в близките месеци - дори още през март.

Фед запази лихвения си процент в текущия диапазон от 5,25%-5,50% през миналия месец и централните банкери сигнализираха чрез новите си икономически прогнози, че историческо рекордното затягане на паричната политика през последните две години (агресивното повишаване на лихвите), е към края си и през 2024 г. предстои постепенно разхлабване на лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна