Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър ще посети Израел в неделя

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Израел в неделя, съобщи в петък нейният говорител Себастиан Фишер, като добави, че тя трябва да има среща с израелския си колега Израел Кац, президента на страната Исак Херцог, както и с палестинския президент Махмуд Абас, съобщава Ройтерс.

След това Бербок ще пътува до Египет и ще проведе разговори с външния министър на страната Самех Шукри, като Фишер отбеляза, че дискусиите ще се съсредоточат главно върху "драматичната хуманитарна ситуация в Газа и изключително нестабилната ситуация на израелско-ливанската граница".

Междувременно по време на пресконференция в Берлин Бербок подчерта, че съществуването и защитата на Израел не могат да бъдат поставени под въпрос, но в същото време призова за повече хуманитарни паузи в конфликта и каза, че "не трябва да има окупация на Ивицата Газа, никакви прогонвания и никакво намаляване на размера на територията".

Тя отбеляза, че "в същото време не трябва да има повече опасност за Израел от Ивицата Газа".

Германското правителство следи ситуацията на границата между Израел и Ливан, посочи още говорителят на външно министерство

"Рискът от ескалация е за съжаление много реален“, каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна