Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на Ню Йорк поиска глоба от $ 370 млн. за Тръмп и компанията му за финансова измама

Доналд Тръмп и Летиция Джеймс
Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп и неговата компания трябва да бъдат осъдени да платят 370 милиона долара, в сравнение с досегашния иск за 250 милиона долара, за надуване на стойността на активите му във финансови документи за повече от десетилетие, обяви в петък пред съдия главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, предаде Блумбърг.

Увеличението от 120 милиона долара беше включено в кратка следсъдебна процедура от висшия служител на правоприлагащите органи на щата Летиция Джеймс, която съди Тръмп и Trump Organization за предполагаемата измама през 2022 г. Документът е предварителен преглед на заключителните аргументи на щата, които ще бъде представен на 11-ти януари.

По-рано Джеймс каза, че 250-те милиона долара, за които тя настоява по делото – "незаконната печалба", получена от Тръмп чрез преувеличаване на активите му, за да получи по-добри условия по заемите – е оценка, която може да се промени въз основа на доказателства в процеса.

Доналд Тръмп, който се очаква да присъства на делото следващата седмица, трябва да подаде своя собствена бележка след процеса по-късно в петък. Производството в щатския съд е в пауза, откакто съдията Артър Енгорон изслуша последния свидетел на 13-ти декември. Той ще издаде присъда без наличието на жури.

Освен това Джеймс предложи доживотна забрана за Тръмп и неговите сътрудници Алън Уайселбърг и Джефри Маккони "да участват в индустрията за недвижими имоти в щата Ню Йорк или да бъдат служители или директори в която и да е Нюйоркска корпорация или друго юридическо лице".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна