Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър вече има първия си болничен фотоволтаичен парк

Снимка: Държавна организация за здравни услуги

Кипър вече има първия си болничен фотоволтаичен парк, след като днес завършва първият етап от инсталирането на слънчева централа в областната болница в Никозия. Емблематичният за здравната система на страната проект се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Новият фотоволтаичен парк в най-голямата болница в Кипър е разположен в зоната ѝ на паркиране, като инсталираните слънчеви панели покриват паркоместата и създават по този начин по-голяма функционалност на района.

След пълното й завършване, което предстои в края на март, соларната централа ще има капацитет от 1,3 мегавата, а общата ѝ стойност възлиза на 1,8 млн. евро, съобщиха от Държавната организация за здравни услуги.

Договорът за енергийната модернизация на областната болница в Никозия бе подписан през август миналата година, а изграждането на фотоволтаичния парк започна през октомври.

С него за първи път лечебно заведение в Кипър използва възобновяеми източници за намаляване на екологичния си отпечатък и постигане на енергийна ефективност, като гарантира предоставянето на висококачествени медицински грижи.

Изграждането на първия болничен соларен парк е част от по-широкия стратегически план за модернизация на здравната система на Кипър чрез устойчиви и зелени проекти, подчертаха от Държавната организация за здравни услуги.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна