Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вдъхновението за мен са другите хора!"

Виктор Чулев: Медиите днес - битка между Тезей и Минотавъра, в която Ариадна спасява читателя

Млад редактор в Дирекция "Дигитални програми" към БНР е първият гост за 2024 г. в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват"

Виктор Чулев
Снимка: Ани Петрова

"Вдъхновението за мен са другите хора, да върша нещо в тяхна полза, сподели за рубриката на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновяват" Виктор Чулев, журналист, редактор в Дирекция "Дигитални програми" към интернет портала на БНР.

С колегата от БНР започваме новия сезон на рубриката през 2024 г. , още повече, че той е отличник на Факултета по журналистика и когато го срещах за първи път в радиото усещането ми беше за задълбочен и изключително мотивиран за работа млад човек. 

"За мен оценките не са от особено значение, аз обичам да пиша текстове, обичам словото, заниманията с творчество, това ме е движело през годините...

Младите ми колеги, както повечето млади хора, винаги са подхождали с енергия към случващото се в действителността.

Но за да обясним ставащото в медиите, много би ни помогнал един мит - митът за Минотавъра и Тезей. Някак си съвременният медиен пейзаж е като един лабиринт, в който дезинформацията и пропагандата са като едно чудовище, главният герой - Тезей - това е слушателят, зрителят, читателят и ролята на журналиста е до голяма степен да бъде Ариадна - с червената нишка да помогне на слушателя, зрителя, читателя да се измъкне невредим от лабиринта, да бъде герой, както е призван да бъде в собствения си живот, а не бъде фигурант, разказа още за БНР Виктор Чулев.

"Защо го прави Ариадна - защото тя обича Тезей, и именно това го има и при младите колеги-журналисти - уважението към слушателите, желанието да служиш на тези хора, на публиката...

Аз лично се притеснявам дали това бива допускано във всяка медия, особено в частната медия, има хора, които разбират медията по един суетен начин, егоистичен начин, да се покажат, да присъстват, да налагат себе си, а това е точно обратното на смисъла на професията, според мен, допълни още Чулев.

По думите му в медиите има голям обем от пропаганда, дезинформация, фалшиви новини, явления, които ще стават по-силни, затова ние трябва да ставаме по-информирани.

Младият редактор е отличен с поредица от литературни награди

"За мен писането е начин да се свържа с останалите хора, да комуникирам с тях, така виждам и творчеството - да ни свързва, да ни обединява. Когато работех като сценарист в телевизия, обичах да гледам дали по забавните ми текстове публиката се смее, няма по-зареждащо нещо от това...

Хората искат да се забавляват, да се смеят, но сякаш това, което им се предлага днес, не е на това ниво, като в миналото...То трябва да е написано с любов, с емоция, да си личи, че хората, докато са го писали, играли, самите те са се забавлявали, тогава това забавление ще се предаде и на публиката, каза за БНР Виктор Чулев.

Според него младите хора у нас не намират добра среда да развитие, затова и те често емигрират:

"Заради липсата на среда, на хора, които да имат по-широк поглед към различни теми, да не са затворени в своя собствен балон, смята младият редактор.

 За него е също много важно подкастите да се правят от журналистите в големи и утвърдени медии, защото в момента всеки прави подкаст и има опасност хората да попадат на такива с непроверена информация

"За да може да има един остров, на който да стъпиш уверено, както е поне по мое мнение, в Българското национално радио, обобщи Виктор Чулев. 

Виктор Чулев

Виктор Чулев е завършил езиковата гимназия в гр. Ловеч, където изучава немски и английски език. След това „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ с профил „Радио“. В същия факултет защитава магистърска теза в програма „Дигитални медии и видеоигри“. Участвал е в създаването на студентското радио „Реакция“ и съм бил сценарист в „Алма Матер“ ТВ. През годините работи в спортен сайт, където публикува на тема „италиански футбол“, бил е телевизионен сценарист в комедийно предаване, а негови текстове на тема „кино и ТВ сериали“ са публикувани в онлайн издания. В момента е редактор в дирекция „Дигитални програми“ в БНР. 

Занимава се с литература непрофесионално, както сам се изразява, като е печелил награди от национални конкурси – първо място в категория „Проза“ в конкурс на Асоциацията на младите български писатели; първо място в конкурс на вестник „Стършел“ на тема „Зимни празници“; специална награда „Рицар на смеха“ от конкурса „С обич за Георги Парцалев – българския рицар на смеха“, гр. Левски; специална награда от конкурса „Винаги е време за любов“, гр. Елхово; както и други. Има публикации и в списанието на академичната общност на Катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация, СУ „Св. Климент Охридски“ – „Медиалог“.

Интересува се от филми, ТВ сериали, подкасти, книги, както и от футбол.

Още по темата слушайте в интервюто на Гергана Хрисчева с Виктор Чулев за рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна