Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги е сочен за водещ претендент за следващ председател на Европейския съвет

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на Шарл Мишел да подаде предсрочна оставка от поста си като председател на Съвета на Европейския съюз даде тласък на преговорите за висшите постове в ЕС, като бившият италиански премиер Марио Драги е сочен от някои за водещ претендент за поста, съобщава "Файненшъл таймс".

76-годишният Драги е бившият управител на Европейската централна банка, на когото се приписва спасяването на единната валута на блока и потенциален вариант да наследи Мишел, казаха служители и дипломати на ЕС пред финансово издание.

Вероятно ще се появят и други възможни кандидати за ролята на председател на Европейския съвет, която роля включва председателството и определянето на дневния ред на срещите на върха на лидерите на ЕС.

Източник, близък до Драги, каза, че той не търси нито една от водещите роли в единния блок. Но спекулациите относно перспективите на Драги, основани на неговата репутация, опит и авторитет като една от най-видните фигури в ЕС, подчертават желанието в много европейски столици да се финализира наследник доста преди вероятното напускане на Мишел в средата на юли.

Неотложността около намирането на наследник на Мишел, който ще се кандидатира за евродепутат, е отчасти предизвикана от правилата на ЕС, които биха позволили на видния евроскептичен лидер на Унгария Виктор Орбан да поеме поста, ако не може да бъде договорен кандидат до момента, в който председателят на Европейския съвет напусне поста.

Унгария ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС от 1-ви юли. Новоизбраните членове на Европейския парламент пък трябва да встъпят в длъжност до средата на юли, последната дата, на която Мишел може да остане председател на Европейския съвет.

Но лидерите на ЕС също така имат възможност да назначат временен кандидат, за да изключат възможността Орбан да поеме отговорния пост, отбеляза "Файненшъл таймс". Марио Драги обаче е малко вероятно да приеме тази временна роля, отбеляза еврослужител пред финансово издание.

Драги се оттегли от обществения живот през 2022 г., след като времето му като италиански министър-председател беше прекратено от предсрочните избори. Но през миналата година той пое ролята на съветник в ЕС, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го помоли да напише доклад за колебливата конкурентоспособност на блока.

Бившият италиански лидер ще информира членовете на комисията за първоначалната работа по този доклад в Брюксел този петък. Самият доклад предстои да бъде публикуван след европейските избори.

Други имена, които се спрягат за висшия поста в Европейския съвет, включват настоящи министър-председатели като Педро Санчес от Испания и Мете Фредериксен от Дания.

За разлика от Драги, и двамата лидери са свързани с големи европейски политически партии, което е важен фактор при назначенията в ЕС. Липсата на партийна принадлежност на Драги "ще го затрудни", отбеляза евродипломат.

Докато правителството в Рим може да подкрепи кандидатурата му, държавите членки в Централна и Източна Европа отдавна се оплакват, че висшите постове твърде често се дават на западноевропейци.

Въпреки че обширната биография на Драги ще му осигури силно присъствие на масата на срещите на върха, откровените му възгледи относно политиките, включително фискалната интеграция, биха могли да раздразнят страни като Германия, които традиционно заемат противоположното мнение.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна