Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем страни членки на СС на ООН: Русия есплоатира позицията си

Снимка: БГНЕС

Седем страни членки на Съвета за сигурност на ООН обвиниха Русия, че се възползва от позицията си на постоянен член, като придобива севернокорейски ракети и ги изстрелва срещу Украйна в нарушение на приетите от Съвета резолюции, предаде АФП.

"Постоянен член на Съвета за сигурност, който участва в тези нарушения, демонстрира явна експлоатация на позицията си", се казва в изявлението на постоянните членове на Съвета Великобритания, Франция и САЩ. 

Непостоянните членове Япония, Малта, Словения и Южна Корея също подкрепиха позицията заедно с Украйна.

Миналата седмица Белият дом обяви, позовавайки се на наскоро разсекретени разузнавателни данни, че Русия наскоро е използвала балистични ракети с малък обсег, произхождащи от Северна Корея, за да нанесе множество удари срещу Украйн-. Както Москва, така и Пхенян отрекоха да са извършвали каквито и да е оръжейни сделки, но обещаха миналата година да задълбочат военните отношения.

Наскоро Русия нанесе някои от най-интензивните си удари срещу Украйна, откакто нахлу в страната преди почти две години.

„Отвратително е, че постоянен член на Съвета за сигурност на ООН грубо нарушава резолюциите на Съвета, за да атакува друга държава членка на ООН, нарушения, които засилват страданието на украинския народ, подкрепят бруталната война на Русия и подкопават глобалния режим за неразпространение на ядрено оръжие“, каза заместник-посланикът на САЩ към ООН Робърт Ууд.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна