Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свен-Йоран Ериксон с тежка диагноза

Свен-Йоран Ериксон
Снимка: Архив

Бившият мениджър на Англия Свен-Йоран Ериксон разкри, че е бил диагностициран с рак в терминален стадий и в „най-добрия случай“ му остава около година живот. Ериксон, който има пет години стаж като национален треньор на англичаните, е един от най-успешните футболни специалисти от края на 20-и и начолото на 21-и век. Той напусна Англия през 2006-а, а за последно беше спортен директор на скромния шведски тим Карлстад, състезаващ се в трета лига. Ериксон обаче напусна тази позиция преди 11 месеца поради здравословни проблеми, които тогава не разкри публично.

75-годишният треньор говори пред шведското Радио Р1 и обясни каква е ситуацията: Всеки може да види, че не изглеждам добре, имам болест, която не е добра. Всички предполагат, че това е рак, и това е така. Но трябва да се боря с него възможно най-дълго, каза Ериксон.

Попитан от журналиста какви са перспективите и как върви лечението, той беше още по-директен: "Знам, че в най-добрия случай ми  остава около година живот, а в най-лошия – дори по-малко. Разбира се, ако всичко се развие идеално, може и доста повече. Не мисля, че лекарите, които се грижат за мене, могат да бъдат напълно сигурни днес, в този ден, колко още ще живея. Но по-добре е да не мислиш за това, по-добре е да излъжеш мозъка си. Мога да продължа да живея активно, но мога да си стоя в къщи и да се съсипвам сам, да съм нещастен и да си повтарям, че нямам късмет".

"Лесно е да се озовеш в тази позиция, понякога дори не знаеш как. Но трябва да гледаме положително и да не се заравяме в неуспехите. Защото най-големият неуспех е да паднеш духом, допълва шведът.

Той изведе Бенфика до три титли в португалското първенство и до второ място в Купата на европейските шампиони, преди да изведе Лацио до втория и последен триумф в Серия А през 1999-2000 г. Преди това в родината си той донася Купата на УЕФА във витрината на ИФК Гьотеборг през 80-те години.

Начело на Англия той наследи Кевин Кийгън, но въпреки златното поколение, с което разполагаше – Дейвид Бекъм, Стивън Джерард, Уейн Рууни и други, той стигна само до два четвъртфинала на Световни първенства през 2002-а и 2006-а година, както и на Евро 2012.

"Бях напълно здрав, но един ден както си стоях, просто колабирах. Загубих съзнание, свестих се обаче в болницата. И така започна всичко", казва още прославеният шведски треньор.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна