Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Перфектните офроуд гуми - как да ги открием?

Изборът на правилните гуми за офроуд е от съществено значение. Това оказва влияние върху представянето на автомобила, сцеплението и цялостното офроуд преживяване. Независимо дали сте запален авантюрист или често ви се налага да се движите по труднодостъпни терени, намирането на правилните гуми включва няколко ключови фактора.

В тази връзка по-долу ще ви дадем полезна информация относно това да намерите перфектните за вас офроуд гуми. Все пак това е немалка инвестиция. Нека да видим кои са най-важните характеристики при избора на гуми.

Терен и честота на използване

Един от ключовите фактори е именно типа терен, по който се очаква да карате, както и честотата на преминаване по такъв тип пътни условия.

От гледна точка на терените най-често говорим за такива, които са кал, скали, пясък (M/T), H/T (пътни) или комбинация от всички взети заедно (A/T). Всеки от тези терени е много специфичен и изисква гумите ви да притежават определени характеристики, така че да си осигурите нужното сцепление.

И разбира се честотата на каране по такъв терени ще определи до колко специализирани трябва да бъдат офроуд гумите и какви характеристики да притежават.

Характеристики на офроуд гумите

За да откриете правилните гуми за офроуд, трябва да познавате техните основни характеристики. Само така ще можете да сте сигурни, че избирате правилните гуми за вашия автомобил.

Ето и кои са основните спецификации, на които да обърнете внимание:

  Протектор – дизайнът на протектора е различен за различните терени. Обикновено гумите за всякакви терени са комбинация от големи канали и кухини. Но когато става въпрос за офроуд, е препоръчително да избирате гуми с по-дълбок протектор и по-агресивни шарки за кал;

  Здравина на страничната стена – избирайте такива, които са с по-силни странични стени, защото те предпазват много по-добре гумата от пробиване и повреда при движение по неравни пътища или при преминаване през остри предмети. Подсилените странични стени са от решаващо значение за офроуд приключенията;

  Размер на гумите – независимо от вида гуми, техният размер е от съществено значение. Що се отнася до офроуд, препоръките са да се насочите към модели, които отговарят на вашия автомобил, така че да не пречат на окачването и каросерията.

Видове офроуд гуми

Офроуд гумите се делят на няколко основни вида, като тук основен фактор е типа терен, по който ще минавате.

От тази гледна точка ги делим на три основни вида:

  M/T (MUD TERRAIN) – гумите за кален терен са с дълбоки и агресивни протектори, предназначени да се справят с различните кални повърхности, осигурявайки добро сцепление. Специално проектирани са за работа извън пътя, поради което имат подсилени странични стени и шарки на протектора предвид спецификата на терена;

  A/T (ALL TERRAIN) –гумите за всякакви терени са универсални модели, подходящи за различните типове терени, предлагащи ви баланс между комфорт на пътя и офроуд характеристики за трудните за преминавани терени.

  H/T (HIGHWAY TERRAIN) - Това са тъй наречените “пътни” или “магистрални” гуми. Като конструкция и шарки на протектора се доближават до стандартните модели гуми, поради което са подходящи основно за каране по магистрали, асфалт или съвсем лек офроуд.

Комфорт и производителност

Говорейки си за офроуд гуми, трябва да добавим, че е важно да проверите какво е нивото на шума. Обикновено този тип гуми са по-шумни от стандартните модели, затова и ви препоръчваме да проверите какво е нивото им на шум, за да сте сигурни, че ще бъде търпимо за вас.

По същество ще кажем, че изборът на правилните офроуд гуми включва детайлно проучване на това, което се предлага на пазара, като той трябва да бъде съобразен спрямо спецификата на автомобила, терена, характеристиките на гумите и доброто им представяне на пътя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна