Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани често нямат време за профилактични прегледи, чакат дълго пред кабинетите, затова предпочитат да ходят на платени прегледи

Д-р Николова: Личният лекар няма достъп до електронните досиета на своите пациенти

Член на УС на БЛС и на НСОПЛ е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по актуалните теми в извънболничната медицинска помощ

3
Д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари
Снимка: Ани Петрова

В началото на годината започваме важните здравни теми в подкаста на БНР "В центъра на системата"  с фокус извънболнична медицинска помощ.

От какви нови профилактични прегледи ще можем да се възползваме през 2024 година? 

Ще имаме ли право на по-бърз достъп до ЯМР и скенер в извънболничната помощ?

Защо личните лекари нямат достъп до пациентското ни електронно досие

Защо личните лекари настояват за възможност да отсъстват няколко дни в годината, без да посочват заместник?

Защо децата трябва да се ваксинират срещу морбили и варицела?

Има ли епидемичен взрив от стрептококус пиогенес при децата?

Очакваме първите доставки от пневмококови ваксини за хора на и над 65 години.

Защо трябва да остане и на хартия и електронната рецепта за антибиотици  и след гратисния период?

Слушайте епизода тук:

 

Гости в епизода са:

🔵Д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и общопрактикуващ лекар в столицата

🔵Граждани по темата за профилактичните прегледи по НЗОК - как е у нас и как е в чужбина


От разговора ще научите:

🔵Кои са новостите по отношение на ИБМП в преговорите по Анекса към НРД 2023 – 2025 г.

🔵На какви профилактични прегледи имат право здравноосигурените лица 

🔵Кои са новите профилактични прегледи за 2024 г. за здравноосигурените лица 

🔵Нови моменти в Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията 

🔵Ще имаме ли възможност за повече високоспециализирана образна диагностика и скъпоструващи лабораторни изследвания през 2024 г.

🔵Защо личните лекари настояват направлението за ЯМР да се предоставя от тях и да не се чака  разрешение от РЗОК

🔵Имаме ли право на направление по НЗОК през личния лекар за PSR - тест за Covid-19

🔵Защо общопрактикуващите лекари искат да се запише възможност да отсъстват няколко дни в годината, без да посочват заместник

🔵Защо личните лекари настояват от графика, поставен на вратата на общопрактикуващия лекар, да отпаднат имената на заместниците му

🔵Кога да очакваме първите пневмококови ваксини за хората на и над 65 години 

🔵Ще могат ли личните лекари да запознават пациентите със здравните им досиета

🔵Има ли епидемичен взрив от стрептококус пиогенес при децата

🔵Защо децата трябва да се ваксинират срещу морбили и варицела

🔵Какви други ваксини са важни за децата до 18 години

🔵Как върви процесът с електронните медицински бележки за децата и учениците и това, че ща са видими в пациентските им досиета

🔵Трябва ли и след края на март електронните рецепти за антибиотици да останат и на хартия и в електронен вариант

🔵Какъв министър на здравеопазването очакват общопрактикуващите лекари

Д-р Гергана Николова

промените в Наредба 8 Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията се разшири обхватът на имащите право на мамография - изследването вече ще се прави не след навършване на 50 години, а след 45 годишна възраст и от миналата година това ставаше до 69 годишна възраст при жените, сега вече изследването на млечната жлеза ще се прави и след 69 годишна възраст - на три години веднъж. Досега профилактичният мамографски преглед беше на две години веднъж след 50 годишна възраст на жената. Където има наследствена обремененост, тези жени се наблюдават веднъж годишно. От 2023 г. ехографията на млечна жлеза вече се прави на жени между 30 и 50 годишна възраст веднъж на всеки две години. Промяната се налага, за да имаме по-добър обхват за това много сериозно заболяване - рак на гърдата, съобщи за БНР д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС и на НСОПЛ.

"Веднъж годишно между 30 и 40 години жените имат право на преглед при гинеколог с изследване на цитонамазка. 

От 2023 г. се вече има възможност за изследване на още един туморен маркер за рак на простата, нещо което също не се разбра достатъчно добре от хората. Изследва се не само общия ПСА - тест, но и на свободния - ние наблюдаваме съотношението между двата показателя.

Друго много важно за профилактичните прегледи е, че от миналата година се въведе и тази година също се прави,  е изследването за хепатит С и хепатит B за пациентите, които са на 40, 45, 50, 55 и 60 години. Тази възможност я нямахме преди 2023 година и мисля, че и сега много малко от хората знаят за нея, каза още д-р Николова. 

"Хепатит B и хепатит С са вируси, от които човек може да се зарази по полов път, но не го разбира, защото няма никакви оплаквания, и може в един момент "да се събуди" с много напреднал хроничен хепатит или с цироза, в някои от сериозните случаи и с карцином на черния дроб.

Всеки пациент от 30 до 65 г. възраст има право веднъж на пет години да си изследва пълна кръвна картина, урина, креатинин, пикочна киселина, чернодробни проби и липиден статус. При пациенти над 69-годишна възраст може също вече да се изследва липидния статус, дори те да нямат сърдечно заболяване

Изследване на нивото на витамин Д в организма не може да става чрез направление от личния лекар, а през наблюдаващия ендокринолог и то по негова преценка, при промяна в състоянието на пациента. За мен е по-належащо дамите в менопауза да си изследват своята костна плътност, което все още се заплаща от пациента, но би било добре при следваща промяна в Наредба 8 да се опитаме това да влезе като заплащане по НЗОК, защото това има огромно значение за качеството на живот при жените, смята още д-р Гергана Николова.


Столичани споделиха за подкаста на БНР "В центъра на системата", че в чужбина хората, които имат здравни осигуровки биват подканяни да си направят профилактичен преглед, а лекарите обясняват много подробно и внимателно всичко на пациента, включително се грижат за менталното им здраве.

Тези, които имат личен лекар в България, са доволни от него, но им липсва цялостна информация на какво имат право като прегледи, а също хората се оплакаха, че много време се чака пред кабинета на общопрактикуващия лекар, дори да имаш час, по тази причина голяма част от тях предпочитат да ходят на платени прегледи. Диспансеризиран пациент с диабет заяви, че му се правят всички полагащи му се прегледи и изследвания, но пък отношението на лекаря е доста повърхностно към самия болен. 

Бавно стават нещата и това отблъсква хората от профилактичните прегледи, хората не могат да отсъстват от работа, е основният извод от нашата анкета.

Според д-р Гергана Николова има ръст при хората, които са били на профилактичен преглед за периода 2022 - 2023 г. заради усилена работа на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на БЛС, на НЗОК, като за 2023 г. 53 на сто от хората са направили профилактични прегледи.

Снимката е илюстратива

"Очакваме развитие по нашето предложение пред НЗОК да се изработят критерии, по които пациентите да получават по-бърз достъп направление за ЯМР, имаме голямо разбиране до момента от здравната каса това да стане. Коментираме в момента с НЗОК за бройките на скенери и ЯМР, за които има лимити и ограничения за получаване. Те се отпускат от специалистите в СИМП - има лимит на бройката на скенерите и разрешителен режим за ЯМР.

На извънреден събор БЛС обсъжда условията на анекса към новия рамков договор

Нашето предложение е да се изведе в извънболничната помощ изследването за ЯМР по НЗОК, когато става дума за бърза диагностика и да не се налага пациентът да лежи три дни по КП в болница, поясни още д-р Николова.


Тя призова родителите, които са пропуснали да поставят ваксината на децата си на година и един месец и на 12 години за морбили, паротит и рубеола да го направят, защото в момента сме в сериозен риск заради бума на заболели с морбили в съседна Румъния. Ваксина може да се постави, дори ако не се знае имунизационния обхват.

"Там 26 деца починаха от болестта. Според последните данни за 2021/2022 г. имунизационният обхват при децата се е покачил, но все още има какво да желаем, защото ние личните лекари искаме да достигнем процент от 97- 98%, за да сме спокойни. Защото ние можем да викаме, да каним, но когато някой човек не иска, не можем да го имунизираме насила...

В Столичната здравна инспекция имунизират деца срещу морбили, паротит и рубеола

А с оглед на забавените ваксинации заради пандемията, това, че голяма част от децата не са ваксинирани по медицински причини, влизащите в страната ни деца бежанци с неизяснен имунизационен статус, антивасърските настроения у нас, трябва да се наваксва в имунизационното покритие у нас, поясни д-р Николова.

Личните лекари във Видинско проверяват имунизацията срещу морбили

"Варицелата е остро инфекциозно заболяване с висок процент на заразяване. Затова при варицела е желателно детето да си остане в къщи, в изолация поне 7 дни, до завехне обривът. Важното е, да се знае, че има ваксина и за варицела, която се поставя и на деца, и на възрастни. Аз препоръчвам тази ваксина.  

Защото вече имам възрастни пациентки с херпес зостер при мен, добави д-р Гергана Николова от БЛС.

"В края на януари се очакват и първите доставки от пневмококови ваксини за хора на и над 65 години, което по програма на МЗ, която досега включваше противогрипните ваксини. Поетапно всяко година ще се ваксинират по 5 на сто от подлежащите пациенти

"Включихме тази ваксина за възрастните хора, за да предотвратим тежките пневмонии, особено при тези с тежки хронични заболявания, като ваксината ще ги пази от това да не има се налага да приемат често антибиотици, да нямат антибиотична резистентност, да не влизат в болница. Пневмококовата ваксина ги пази от 13 най-чести щама, които причиняват сериозните заболявания и са включени трите основни, които причиняват в България тежките пневмонии. Ваксината се поставя еднократно, а не всяка година, както е при противогрипната. 


Аз все още не мога да разбера, защо е толкова нисък процентът - 3 на сто, от ваксинирани срещу рак на маточната шийка, при условие, че вече се установи, че тази ваксина пази и момчетата, защото HPV вирусите причиняват и рак на половата система и при мъже, и при жени, на орофаринкса, дори има данни, че има отношение и към рак на белия дроб. Аз не мога да си обясня като лекар страха от ваксината, да е по-голям от страха от рака?, сподели още общопрактикуващият лекар.
 Д-р Николова също коментира изказвания в социалните мрежи за наличие на бум стрептококус пиогенес при децата. По думите й няма опасност от епидемичен взрив от стрептококус пиогенес. 
"Ние живяхме две години в изолация. От друга страна, когато едно дете тръгне на ясла или детска градина, то започва да боледува. То боледува, защото за първи път се среща с бактерии и вируси, които са непознати до тогава за неговата семейна среда и неговия организъм. Нормално е децата да преболедуват няколко пъти, и не е начинът да затваряме отново. Децата ще си изградят имунитет.

Има деца и с грип, има и с Covid - 19 в момента. За грипа обаче има ваксина, която под формата на капки може да се постави на дете на 2 години. Тя пази от щамовете, които са и при възрастните. 

Нека да говорим за повишаване на имунната защита, закаляване, за което толкова много се говореше, сега малко ни е страх да ги пуснем на улицата, а децата имат нужда от това.

Защото имаме много деца с наднормено тегло, със затлъстяване, много часове се стои през електронните устройства и то от малка възраст, имаме вече дори затлъстели бебета до една година

Нашите деца и все по-малко се кърмят, лесно се суче с шише, не е това усилие, както е да се кърми. Аз препоръчвам, ако младите майки, които искат да правят и кариера, децата им да са на смесено хранене - и кърма, и от шише, добави д-р Николова.

По думите й личните лекари вече нямат право вече да изписват направление за PSR -тест:

"Когато пациентът е с температура 38 - 39 градуса и болки по мускулите и ставите, суха кашлица, го пращам на бърз тест за Covid-19 и грип в лаборатория, той си го заплаща, но не скъпо, затова пък дава информация. За нас е важно не толкова за Covid-19, колко за грипа, защото за него имаме специфична терапия, която приложена на 48 час, тя има мълниеносни резултати, вие може бързо да се върнете на работа, поясни д-р Николова. 

По актуалната тема за това, че медицинските бележки за учениците ще са видими в пациентското досие, д-р Николова смята, че това е от значение единствено за родителя, ако иска да разбере дали детето му не е ходило някъде и не е получило медицинска бележка без той да знае...

"Пациентското електронно досие е много полезно, но ние все още ние като общопрактикуващи лекари нямаме достъп до електронните досиета на нашите пациенти, макар че това е разписано в Наредба, че трябва да имаме достъп.

Аз изпращам непрекъснато информация към НЗИС, но когато ви изпратя на кардиолог, той пък ми изпрати на последващ специалист или изследвания, аз вече няма връзка с медицинската информация от тези последващи посещения, прегледи, изследвания.
 
Това е проблем за пациента, защото когато след това се върнете при мен, вие не помните цялата медицинска информация, нито с лекарствата, които са ви изписвали, това е информация, която ползва мен като лекар. Не знам защо нямаме достъп, но това не е в интерес на пациентите и много тежко нарушава терапевтичните възможности на лекарите, при които вие отивате, заяви още д-р Николова за БНР.

Д-р Николова заяви, че те няма как да информират и пациентите за здравните им досиета, защото те не са администратори, а лекуват. Тя съобщи, че настояват да имат право на 3 от 5 дни да отсъстват в годината, без да посочват свой заместник, като това се налага в извънредни случаи при тях, ако пострадат тежко. По думите й това трябва да стане с промяна в Наредба. 

А от графика за отпадне името на заместника, защото пациентите биват подвеждани и търсят заместника, само защото не са отишли навреме при своя личен лекар. 

Д-р Николова също каза, че и след гратисния период от края на март антибиотиците трябва да се изписват и по двата начина - на бяла хартиена рецепта и електронно. Защото хартиените рецепти са валидни за други държави. И ако лекарят е на домашно посещение, той не може да изпише електронна рецепта през телефона, защото рецептата се предхожда от амбулаторен лист за преглед, на който пациентът е длъжен да постави подпис, а това не може да стане през приложението на телефона. 

По думите й информацията в телефона за пациентите не е защитена, така както е защитена на компютъра в кабинета в ДКЦ- то. 

"Какъв министър на здравеопазването ще има след март месец не знам, аз нямам никакви противоречия със сегашното ръководство.
Но нека да си пожелаем хората, които ръководят, да имат желание да видят как ние работим. Аз ще поканя всеки един от тях за 7 дни да поработи в моя кабинет, тогава административната тежест и решенията, които се вземат с лека ръка понякога, защото отстрани изглеждат много лесни, ще намалеят, обобщи д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Д-р Гергана Николова е родена в гр. Петрич, където завършва основно и средно образование със Златен медал. През 1986 г завършва ВМИ София с отличен успех. През 1986 започва работа като ординатор във вътрешно отделение на Общинска болница гр. Петрич, където започнах специализация по вътрешни болести. През 1990 година продължава работа в 9 та поликлиника София, в началото като участъков терапевт ,а в последствие като завеждащ Вътрешно отделение на поликлиниката. От старта на реформата 2000 г.  работя като ОПЛ . Има специалност по вътрешни болести, специалност по обща медицина, магистратура по здравен мениджмънт и управление на здравеопазването. Член е на УС на БЛС, на УС на СЛ и на УС на НСОПЛБ. Има акредитирана практика за обучение по обща медицина. Член е на Алианса за борба с HPV . През 2018 г. е номинирана за общопрактикуващ лекар на годината . Отличена е с почетен знак от Президента на Република България "За професионализъм и всеотдайност, с която се грижи за здравето на пациентите". През 2023 г. получава приза на Балкански медицински награди в частта "комуникации с пациентите " и от инициативата на 24 часа -   " Лекарите на които вярваме ". Семейна е с едно дете .

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени