Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за "Пролет`24". Започва конкурсът на БНР за нова българска музика

Започва новото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет"

Надпреварата ще премине в две категории - "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник", като в първата музикантите - инструменталисти вече ще могат да се включат с повече от една песен. Всички участници в конкурса могат да кандидатстват и в двете категории

В "Нова българска поп и рок музика" могат да участват поп и рок песни, изцяло българска продукция, на български език. Песните трябва да са нови, да не са излъчвани, издавани, изпълнявани или публикувани в интернет. 

Големият победител ще бъде определен от жури (съставено от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти) по време на галаконцерт, на който финалистите в конкурса ще изпълнят песните си на живо. Носителят на Голямата награда ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на Радиото на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от БНР. 

С приза за дебют "Пролет" подкрепя младите музиканти и за победителя ще бъде организиран концерт в Първо студио на националното радио.

Слушателите на БНР ще могат да гласуват за избора на публиката, а наградата е акустична китара от "Кремона" - България. 

В категория "Евросоник" могат да участват българска групи и изпълнители, които създават и изпълняват авторска музика. Няма езиково ограничение за текста на песните. Всички кандидати трябва да представят портфолио на проекта, с който влизат в конкурса, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и примерен сет лист, с който биха се представили на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник" в Грьонинген (Нидерландия). 

Победителят ще се представи с концерт на фестивала, на който присъстват представители на европейски лейбъли, организатори на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР. Носителят на наградата се определя от организаторите на "Евросоник".

Подаването на документите за Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" ще продължи до 31 март, неделя. Всеки желаещ да се включи в него може да го направи онлайн, като попълни регистрационната форма на сайта prolet.bnr.bg

В началото на април селекционна комисия ще избере 12 финалисти. Песните ще имат своето представяне в ефира на всички програми на БНР, а слушателите ще могат да гласуват. Предаване с номинираните ще се излъчва в различни часови пояси в периода 20 април - 20 май.

Галаконцертът и връчването на наградите ще бъде на 30 май, четвъртък, в Sofia Live Club

Подробности за провеждането на конкурса "Пролет" можете да намерите в регламента, публикуван на prolet.bnr.bg

Конкурсът е създаден през 1970 година от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като "Пролетен радиоконкурс". Днес това е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.

В миналогодишното издание големият победител е "Избори" на Зорница Славова ft. C-MO. BOIL взе статуетката за дебют, LATIDA спечелиха гласовете на публиката, TRIGAIDA ще участват на "Евросоник". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна