Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите бяха евакуирани

Исландските власти съобщиха, че вулканична лава се насочва към градчето Гриндавик

Група хора наблюдават изригналия вулкан край град Гриндавик в Исландия.
Снимка: АП/БТА

Вулканът, който изригна днес в югозападната част на Исландия, представлява непосредствена заплаха за близкото рибарско градче, въпреки че то бе евакуирано по-рано днес и за хората няма опасност, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Това е петото вулканично изригване на исландския полуостров Рейкянес от 2021 г. насам, припомня агенцията.

Рано тази сутрин бе изпратен хеликоптер на бреговата охрана, който да оцени ситуацията и точното местоположение, съобщиха от Агенцията за гражданска защита. "Според първите снимки от наблюдателния полет на бреговата охрана от двете страни за защитните съоръжения, чието изграждане бе започнато северно от Гриндавик, се е отворила пукнатина", уточниха от агенцията.

През последните седмици властите започнаха да изграждат диги от пръст и скали, за да предотвратят стигането на лава до Гриндавик, на около 40 километра югозападно от столицата Рейкявик, но днешното изригване изглежда е пробило защитните съоръжения около града.

Метеорологичната служба на Исландия съобщи, че лавата вече се е насочила към града и е достигнала на приблизително 450 метра от него. Въз основа на моделите на потока, ако лавата продължи да тече към града, може да са необходими няколко часа, за да достигне Гриндавик, заяви говорител на метеорологичната служба пред исландската телевизия.

Предишното изригване на полуострова започна във вулканичната система Свартсенги на 18 декември, което доведе до пълната евакуация на Гриндавик и до затварянето на курорта Синята лагуна .

В крайна сметка тогава Гриндавик бе пощаден, тъй като лавата си проправи път в различна посока от градчето, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени