Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на икономиката: Трябва да сменим ръководството на КЗП в първия възможен момент

Министърът на икономиката Богдан Богданов
Снимка: БГНЕС

В първия момент, когато можем, трябва да сменим ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП), каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. Той посочи, че КЗП ще е основният орган, който ще защитава интересите на потребителите при плавното преминаване от лев към евро. 

Предложили сме екип, обсъждат се в момента конкретните кандидатури, чака се решението и на съда за смяната, която е извършена от служебния кабинет, заяви Богдан Богданов.  

В петък, в отговор на въпрос от парламентарния контрол премиерът Николай Денков коментира, че КЗП не може да си изпълнява задълженията и кабинетът търси устойчиво решение на казуса.  

Икономическият министър коментира днес, че единият проблем са съдебните дела, но другият, по-съществен проблем е, че настоящото ръководство на Комисията е тотално компрометирано и неслучайно е поискал оставки. Единият заместник-председател подаде оставка, председателят отказва, но те са компрометирани пред обществото и пред бизнеса, заяви той.  

За Държавната консолидационна компания (ДКК) министър Богданов каза, че ако няма нужда от ДКК, тя ще бъде закрита, но това е процес. По думите му в последните месеци са видели неефективно управление и корупция. Общият размер на сумите, възложени без обществени поръчки, директно на определени хора е приблизително 800 млн. лева, посочи Богданов. По неговите думи тези възлагания са правени по-скоро от некомпетентни ръководители на тези дружества и министърът не вижда пряка политическа или друга намеса в тях. Богданов добави, че директори на някои от тези дружества са харчили служебни пари и са си купували луксозни стоки за по четири хиляди лева по време на празниците.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна