Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално показаха портрета на крал Чарлз III за обществени сгради

Британският крал Чарлз III и кралица Камила отправят поздрав от балкона на Бъкингамския дворец след коронацията си в Лондон, Великобритания, 6 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Портретът на британския крал Чарлз Трети, който ще бъде окачван в обществени сгради, като съдилища и правителствени служби, беше официално показан.

Снимката е направена в двореца Уиндзор. Това е много традиционен официален портрет на краля в неговата адмиралска униформа на флота, с медали и отличия. Обществени органи като училища и съвети също могат да поискат безплатно копие на снимката в дъбова рамка с размер A3. 

Миналата година обаче имаше критики, когато кабинетът разкри, че цената на възложения проект е 8 милиона паунда. Фотографът Хюго Бърнанд също направи официалните снимки на коронацията и сватбените снимки на краля и кралица Камила. Елизабет II царува толкова дълго, че цяла гама от нейни официални портрети в момента висят във всички обществени сгради.

По принцип подмяната им не е задължителна, като кабинетът казва, че портретът на краля може да бъде поставен до тях. Той ще бъде окачен на хиляди обществени места – от болници до полицейски участъци и пожарни депа. 

Обществените органи в Обединеното кралство бяха поканени да кандидатстват през ноември за портрета, но няма данни колко поръчки са направени.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна