Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската безработица на ниво от 4,2%

Рязко забавяне на растежа на заплатите през трите месеца до ноември 2023 г.

Безработицата в Обединеното кралство стабилизира през трите месеца до края на ноември 2023 г. на ниво от 4,2%, като броят на безработните се увеличи с 16 хиляди до 1,46 милиона, а на новозаетите - с цели 73 хиляди до 33,05 милиона, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Броят на свободните работни места пък спадна за 18-и пореден път до 934 хиляди, достигайки най-ниско ниво от повече от две години насам, но все още над нивата от преди пандемията. Това обаче е най-продължителната серия на тримесечни спадове в свободните работни места, регистрирана някога.

В същото време растежът на заплатите в Обединеното кралство, изключвайки бонусите, се забави през трите месеца до ноември до 6,6% (или 623 британски лири на седмица) спрямо същия период година по-рано и след повишение със 7,2% през предходния тримесечен период.

Включвайки бонусите, заплатите се повишиха за трите месеца до края на ноември с 6,5% до 666 паунда седмично, но след повишение със 7,2% през периода август - октомври 2023 г.

Това е най-слабото повишаване на заплатите във Великобритания от началото на 2023 г. и допълнителен знак за постепенно охлаждане на инфлационния натиск, идващ от пазара на труда, който натиск беше повод за безпокойство от страна на Английската централна банка.

АЦБ се тревожи, че заплащането се повишава твърде бързо, за да може инфлацията на острова да падне до целевото ниво от 2% въпреки забавянето на основния темп на инфлационен растеж през последните месеци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна