Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобряване на икономическите нагласи в Германия през януари

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия се подобриха изненадващо през януари за трети пореден месец, достигайки 11-месечни върхове.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, като подобрението се дължи в най-голяма степен на засилващите се очаквания за понижаване на лихвите от Европейската централна банка още през първата половина на 2024 г.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през януари до 15,2 пункта от 12,8 пункта в края на 2023 г., докато осреднените очаквания за понижение до 12,0 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от февруари 2023 г. насам и трето поредно излизане на позитивна територия.

В същото време оценката на текущата икономическа ситуация в Германия предполага признаци на стабилизиране, като съответният индикатор се понижи слабо до -77,3 пункта от -77,1 пункта месец по-рано и след като през октомври 2023 г. достигна най-ниско ниво от август 2020 г. (-79,9 пункта).

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Икономическите очаквания за Германия се подобриха отново. Това е така, защото сега повече от половината от анкетираните предполагат, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти през първата половина на годината. Има още по-ясно изразени промени в очакванията за лихвените проценти в САЩ. Повече от две трети от анкетираните прогнозират намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през следващите шест месеца. Поради това нарастването на инфлацията в Германия и еврозоната през декември няма влияние върху очакванията на респондентите относно паричната политика", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона се влошиха слабо през януари за пръв път от четири месеца насам. Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, се понижи с 0,3 пункта до 22,7 пункта, но след ръст с цели 9,2 пункта през предишния месец до ниво от +23,0 пункта - най-високото от февруари 2023 г. Въпреки лекото понижение индексът остава на позитивна територия за четвърти пореден месец.

Индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, обаче се повиши с 3,4 пункта до -59,3 пункта, докато индексът на инфлационните очаквания нарасна с 14 пункта до -56,8 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна