Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Цян, Давос: Китай е важен двигател на глобалното развитие

Изказване на китайския премиер Ли Цян в Давос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Цян подчерта във вторник, че Китай представлява "важен двигател" на глобалното развитие, тъй като е единствената държава в света с присъствие във всяка индустрия, класифицирана според индустриалната категоризация на ООН.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос, премиерът посочи, че китайската производствена индустрия е допринесла с 30% от глобалната обща добавена стойност, подчертавайки, че през 2023 г. китайската икономика се е възстановила и е отбелязала ръст от 5,2% - над очакваното от Пекин ниво на растеж от 5 на сто.

Според него китайската икономика може да се справи с възходи и спадове в представянето си и общата тенденция на дългосрочен растеж няма да се промени.

"Китай се ангажира да се отвори и ние ще продължим да създаваме благоприятни условия за света да споделя китайските възможности", подчерта Ли, добавяйки, че в наши дни Пекин е партньор на 140 държави и региони.

Китайският премиер също така подчерта значението на укрепването на сътрудничеството между всички нации и призова за подобряване на международния обмен на научни и технологични постижения, за да се създаде "отворена, справедлива и недискриминационна среда" за равностойно развитие.

Премиерът на Китай отбеляза, че здравословната конкуренция е от ключово значение за подобряване на сътрудничеството и иновациите, като добави, че светът трябва да премахне бариерите пред конкуренцията и да си сътрудничи в екологичните стратегии и международния научен обмен.

Ли Цян също подчерта значението на поддържането на глобалните вериги за доставки "стабилни и спокойни".

В изявлението си в Давос Ли Цян подчерта, че е от решаващо значение да се постави "червена линия" в развитието на изкуствения интелект (ИИ или AI), като посочи, че напредъкът трябва да бъде "центриран върху хората", като се гарантира, че човешкият контрол върху машините е запазен.

"Трябва да насърчаваме развитието на ИИ и в същото време да гарантираме неговото стабилно управление", отбеляза той и подчерта, че "червената линия" в развитието на изкуствения интелект никога не трябва да бъде "прекрачвана" и че неговият напредък трябва да бъде "по-сигурен" и "по-добър в полза на човечеството".

Ли Цян отбеляза, че насърчаването на "мултилатерализма" в развитието на ИИ е "правилната посока", която би помогнала за преодоляване на технологичното разделение между нациите.

Китайският премиер не спомена конфликтите в Украйна или Газа по време на речта си на Световния икономически форум, като инвеститорите очакват новини от евентуални двустранни разговори в кулоарите в Давос, особено с лидерите от Близкия изток и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна