Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата:

Съдените в Турция бивши граничари не са извършили престъпление, показва разследване

Снимка: Pixabay

Българските власти са направили пълно и всеобхватно разследване на инцидента от 2008 година, когато при проверка на турски плавателен съд в български териториални води в Черно море почина турски гражданин. 

Военната прокуратура в Сливен и Военния съд в града пък постановили, че обвинените за смъртта му четирима бивши гранични полицаи не са извършили престъпление. Това уточняват от държавното обвинение.

От там допълват, че във ВАП е получена информация от МВР, че към момента за издирване с червена бюлетина от Интерпол са двама от тях.

Съдебното дело срещу бившите граничари се води в турския град Къркларели.

"Още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие", поясниха от държавното обвинение.

Върховната прокуратура уточнява още, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна