Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондовите индекси на Уолстрийт достигнаха рекордни върхове

Фондовите индекси на пазарите на акции на Уолстрийт удариха рекордни върхове по време на петъчната търговия благодарение на силни печалби на производителите на чипове и поскъпване на редица други технологични акции с оглед на оптимизма около изкуствения интелект. Очакванията за понижаване на лихвите през тази година от страна на Фед също допринасят за позитивния тон на инвеститорите.

По-добрите от очакваното данни за потребителските нагласи в САЩ добавиха към списъка със солидни икономически данни, публикувани тази седмица, и по-специално за продажбите на дребно и молбите за безработица. Предварителното проучване на Университета на Мичиган показа, че потребителските настроения са се подобрили през януари до най-високото ниво от лятото на 2021 г.

Около час преди края на търговията широкият индекс S&P500 се повишава с 1,2% към 4837 пункта, а индексът на 30-те водещи компании DJIA нараства с 421 пункта (с 1,13%) към 37 889 пункта, като малко по-рано днес те достигнаха нови рекордни върхове съответно към 4842 и към 37 933 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq пък се повишава с 1,6% към 15 297 пункта, като по-рано през деня отбеляза исторически връх от 15 303 пункта.

Графика на фондовия индекс S&P500


Солидният ръст на Уолстрийт следва по-добрите от очакваното финансови прогнози на производителя на чипове Taiwan Semiconductor, които допринесоха за рязко поскъпване на акциите до рекордни нива на американските високотехнологични компании като Nividia (с 3,4%), Advanced Micro Devices (с 4,3%) и Texas Instruments (с 4,8%).

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големият производител на чипове в света, също така заяви по-рано тази седмица, че очаква бум в  търсенето на чипове от висок клас, използвани в изкуствения интелект.

Акциите на компаниите за полупроводници Qualcomm, Marvell Technology и Microchip Technology пък нарастват с над 2%, след като производителят на сървъри Super Micro Computer повиши прогнозата си за печалбата за второто тримесечие, изпращайки акциите на компанията нагоре с цели 30 на сто. Печалбите на акциите на технологични компании от т. нар. "Великолепната седморка" - Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Apple Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp., Nvidia Corp. и Tesla Inc. пре последните седмици бяха в основната на покачването на фондовите индекси до нови рекордни върхове.

Ако поскъпване остане в сила до края на днешната търговия, това ще бъде първото приключване на пазара в рекордни върхове от две години насам, отбелязвайки важен крайъгълен камък във възраждането на американския фондов пазар.

Ако индексът S&P 500 се задържи на сегашното си ниво, той ще установи първия си исторически връх при приключване на търговията от януари 2020 г., потвърждавайки, че той е навлязъл в т.нар. "бичи пазар" (на трайно възходящо движение), след като достигна циклично дъно през октомври 2020 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени