Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър въвежда интелигентни светофари

Снимка: Pixabay

С нова "умна" система Кипър ще управлява и контролира градското движение. Транспортното министерство обяви международен търг за над 7 млн. евро, включително от европейски фондове, за нейното изграждане чрез "интелигентни" светофари.

125 кръстовища в Никозия и Лимасол ще бъдат включени в новата интелигентна светлинна система, предвижда обявеният търг. Според условията му "умните" светофари трябва да бъдат инсталирани до края на тази година.

Нововъведението обхваща почти 1/3 от съществуващите в момента в Кипър 370 кръстовища, регулирани със светофари. Интелигентната мрежа ще има потенциал да свърже до 500 светлинно контролирани кръстовища в цялата страна.

С внедряването на иновативни технологии и ново оборудване ще се модернизира и подобри градската транспортна среда, ще се повиши пътната безопасност, а също ще се избегнат отрицателните въздействия от трафика върху околната среда, казаха от транспортното министерство.

Според него сред предимствата на новата умна система за управление и контрол на движението е съкращаване с около 30% на времето за пътуване и закъсненията в градския транспорт, намаляване на разхода на гориво с близо 10%, редуциране на замърсяванията от автомобилите с около 15%.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна