Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труднодостъпният о-в "Смит" – мисията на геолога доц. Калин Найденов на Антарктида

Доц. д-р Калин Найденов
Снимка: Марина Великова

В "Антарктида - за природата, науката и хората" днес ви срещаме с Калин Найденов, главен геолог и доцент в секция "Геотектоника" и регионална геология на Геологическия институт при БАН.

Областите, в които той специализира са теренни геоложки изследвания, конвенционално и търсещо-проучвателно картиране, структурен анализ, структурни изследвания на рудни минерални системи, както и регионална геология.

На остров "Ливингстън", където е българската база на Антарктида, доцентът работи по няколко проекта, но истинското предизвикателство за него по време на 32-рата научноизследователска експедиция, е изследване на геоложкия състав и историята на изключително труднодостъпния и съседен на българската станция, остров "Смит", най-високият в Южно-Шетландския архипелаг.

В неговата сложна мисия участват и алпинистите Кирил Досков и Дойчин Боянов, с които ви срещнахме миналия вторник. Двамата му асистират във взимането на проби от труднодостъпните терени.

С доц. д-р Калин Найденов ни среща нашият човек на ледения континент – музикалният редактор в програма "Хоризонт" на БНР Марина Великова

Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл:


Рубриката на БНР "Антарктида – за природата, науката и хората" се излъчва всеки вторник след 11:30 ч. в предаването "Хоризонт до обед".


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна