Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сирак Скитник" - принос в развитието на БНР като обществена медия

Силвия Великова с наградата „Сирак Скитник“ 2023
Снимка: Ани Петрова

Силвия Великова - водещ и репортер в програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР), е големият победител на годишните награди "Сирак Скитник" за 2023 г. 

Годишната награда на БНР "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя се определя от Обществения съвет на БНР и носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 

Годишната награда за радиожурналистика получи Златко Желев, ръководител на направление "Интернет портал" в Дирекция "Дигитални програми". 

Наградата за радиопредаване, радиопроект, музикален проект или мултимедиен проект на БНР отиде при Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев", и проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, за виртуалната им изложба - мултимедиен проект "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник". 

Наградата "Златен глас" се присъжда от фондация "Надежда Дженева" по инициатива на Кеворк Кеворкян и за 2023 година неин носител е Ангел Григоров, новинар в програма "Хоризонт" и бивш кореспондент на БНР в Москва. 

"Професионализъм в ефира" е нова категория. Отличието е за проявена творческа смелост, новаторство, плурализъм, колегиалност, партньорство, толерантност, и за създаване на по-добра медийна среда, с която общественото радио отличава предаване или журналист от друга ефирна електронна медия. Наградата "Професионализъм в ефира" за 2023 г. получи журналистът от БНТ Георги Любенов. 

На церемония по връчването на отличията в Първо студио на БНР присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков, председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, генералният директор на общественото радио Милен Митев. 

Водещи бяха актьорите Елена Петрова и Даниел Цочев. В церемонията участва Симфоничният оркестър на БНР с диригент Славил Димитров и солист Орлин Горанов. 


Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна