Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани на Руанда получили бежански статут на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследване на вестник "Обзървър" разкрива, че четирима граждани на Руанда са получили статут на бежанци в Обединеното кралство поради "основателни" опасения от преследване, докато правителството спореше в съда и парламента, че източноафриканската страна е безопасно място за изпращане на търсещи убежище.

Разследването разкрива за първи път подробности за решения на министерството на вътрешните работи граждани на източноафриканската държава да получат убежище през последните четири месеца на базата на твърдения, че животът им е бил изложен на риск от режима в Руанда.

Документите повдигат нови въпроси относно твърдението на премиера Риши Сунак, че Руанда е "недвусмислено" безопасна за търсещите убежище и изобщо за неговата миграционна политика.

Правителството на консерваторите иска да изпрати всички търсещи убежище, които влизат в Обединеното кралство през Ламанша на малки лодки, до Руанда, с аргумента, че това ще действа като възпиращ фактор.

Върховният съд миналата година постанови, че Руанда не е безопасно място, което накара Сунак да въведе ново законодателство, което, според него, ще разсее тези опасения. Разследващите са видели също сведения от западна разузнавателна агенция, която обвинява Руанда в организиране на кампания с мръсни трикове за очерняне и подронване на репутацията на критици на властите, включително и такива, базирани в Обединеното кралство.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени