Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран отрече да е замесен в атаката срещу US военни в Йордания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранското постоянно представителство към ООН обяви днес, че Техеран по никакъв начин не е замесен в атаката с дронове, при която бяха убити трима американски военнослужещи в Североизточна Йордания, близо до границата със Сирия, предаде иранската официална телеграфна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

В изявление, разпространено от агенцията се казва: "Иран няма връзка и няма нищо общо с нападението срещу американската база."

"Има конфликт между американските сили и съпротивителни групи в региона, които отвръщат на удара с ответни атаки."

Президентът на САЩ Байдън по-рано обвини подкрепяните от Иран групировки за атаките с дронове срещу американските сили, припомня БТА.

"Тези обвинения са отправени с политическа цел, за да се преобърнат реалностите в региона", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани, цитиран от ИРНА.
Британският външен министър Дейвид Камерън междувременно осъди действията на подкрепяните от Иран милиции, след като трима американски войници бяха убити и десетки ранени в североизточна Йордания на фона на опасения от по-широк конфликт с Техеран. Британският първи дипломат поднови призивите към Иран за деескалация в региона. В публикация в социалната мрежа X лорд Камерън написа още: „Нашите мисли са със загубилите живота си американци, с ранените и техните семейства”.
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени