Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили подаде оставка

Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили, който е на поста от февруари 2021 г., обяви оставката си от правителството преди парламентарните избори, насрочени за есента, предаде АФП.

"Днес се оттеглям от поста министър-председател", заяви Гарибашвили.

Гарибашвили, който вече оглавяваше правителството между 2013 и 2015 г., заяви, че на 1 февруари ще стане председател на "Грузинска мечта" - управляващата партия, основана от бизнесмена Бидзина Иванишвили.

"Грузинска мечта" трябва да се подготви за убедителна победа на парламентарните избори през октомври", обясни Гарибашвили в речта си.

Това решение идва месец след завръщането на политическата сцена на олигарха Бидзина Иванишвили, най-богатия човек в Грузия, за когото се смята, че през последните години дърпа конците на властта.

През декември 2023 г. той зае поста на почетен председател на "Грузинска мечта", което наблюдателите анализират като първа стъпка към по-активно участие на бизнесмена в националната политика.

Според проправителствения телевизионен канал Imedi TV Гарибашвили ще бъде заменен от настоящия ръководител на "Грузинска мечта" и близък сътрудник на Иванишвили, 45-годишния Иракли Кобахидзе.

През последните месеци Грузия тръгна по пътя към присъединяване към Европейския съюз, но Брюксел изисква от Тблиси първо да проведе съдебни и изборни реформи, включително да намали корупцията в страната.

Напускането на Гарибашвили идва на фона на войната в Украйна, която предизвика голяма загриженост в Грузия, където спомените за намесата на руските войски през 2008 г. и последвалата кратка война са все още пресни.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна