Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo: Икономиката на Германия се очаква да се свие отново през първото тримесечие

Германската икономика се очаква да се свие през първите три месеца на 2024 г., което да остава водещата европейска икономика в рецесия, прогнозира немският водещ икономически институт Ifo.

"Според текущата ни оценка, брутният вътрешен продукт вероятно ще се свие с още 0,2 процентни пункта. Това би насочило германската икономика към рецесия", отбеляза Тимо Волмерсхаузер, ръководител на прогнозите в института Ifo.

"Компании от почти всички сектори на икономиката се оплакват от спадащо търсене. В производството и строителството натрупаните значителни поръчки по време на пандемията от коронавирус вече се стопиха. Входящите поръчки пък намаляват от много месеци и вълна от анулирани поръчки заля цялата страна, особено в жилищното строителство", добави той и посочи:

"Изглежда, че рестриктивната парична политика в Европа и Северна Америка, чиято цел е да стабилизира цените чрез рязко повишаване на основните лихвени проценти, вече оказва пълния си ефект".

Според него има и редица специфични фактори, които натежават върху германската икономика. Те включват високи нива на заболеваемост, железопътните стачки в Deutsche Bahn и необичайно студения и снежен януари.

"Но има известен лъч надежда по отношение на личното потребление", добави Тимо Волмерсхаузер.

Водещият немски институт посочи, че информацията от базата данни Mastercard SpendingPulse (за кредитни карти, дебитни карти и пари в брой) показва, че ценово коригираните продажби в секторите на търговията на дребно и хотелиерството вече са се увеличили между навечерието на Коледа и средата на януари.

Според оценки на института Ifo частното потребление действително се е увеличило леко в края на 2023 г. и има индикации за по-нататъшен растеж през първото тримесечие на 2024 г.

"Възстановяването на покупателната способност трябва да стане забележимо, тъй като сега доходите на домакинствата се покачва по-бързо от цените", отбеляза Волмерсхаузер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна