Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г.

3
Снимка: bultimes.com

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за световния растеж през 2024 г. до 3,1% при предишна оценка от октомври 2023 г. за експанзия с 2,9 на сто. Възходяща ревизия се дължи на положителна корекция на устойчивостта на икономиката на САЩ и мерките в подкрепа на китайската икономика, както и на по-бързо от очакваното отслабване на инфлацията, отбеляза МВФ при представяне на последния си доклад "Световни икономически перспективи". Освен това МВФ вижда силно представяне на икономиките на големите нововъзникващи пазари като Бразилия, Индия и Русия.

За 2025 г. се очаква нарастване на глобалната икономика с 3,2%.

Въпреки днешната възходяща ревизия, МВФ отбеляза, че прогнозата за периода 2024–2025 г. е под историческата средна стойност от 3,8 процента (за периода 2000-2019 г.), тъй като повишените лихвени проценти на централните банки за борба с инфлацията и оттеглянето на държавната фискална подкрепа на фона на високите нива на дълга натежават върху икономическа активност и водят до нисък основен растеж на производителността.

Според новия доклад се очаква БВП на САЩ да нараснат с 2,1% през настоящата година (при 1,5% прогноза през октомври), докато растежът на еврозоната ще достигне 0,9% (под октомврийската прогноза за 1,2%), на Япония - също 0,9%, а на Обединеното кралство - от едва 0,6%.

МВФ очаква БВП на Германия да нарасне с едва 0,5% през настоящата година (при октомврийска прогноза за 0,9%), след което растежът да се ускори до 1,6% през 2025г. (отново под предишната прогноза за повишение с 2,0%).

Тези нови макроикономически прогнози се подкрепят от силното търсене, държавните разходи и облекчаването на проблемите с веригите за доставки, както и от намаляващите цени на енергията и на суровините.

Прогнози на МВФ през януари 2024 г. и тяхната промяна спрямо октомври 2023 г.


Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша отбеляза, че битката срещу инфлацията показва признаци на успех, като глобалната инфлация се очаква да достигне 5,8% през 2024 г. , след което да се забави до 4,4% през 2025 г. (низходяща ревизия от октомврийската оценка за растеж на инфлацията догодина с 4,6%).

В развитите икономики се очаква нивата на инфлация да намалеят до 2,6% тази година и до 2% през следващата.

"Битката срещу инфлацията е спечелена и имаме по-голяма вероятност от "меко приземяване" (на икономиката). Така че това поставя началото за централните банки да започнат да облекчават лихвените си проценти, след като сме сигурни, че се намираме на този път на отслабваща инфлация", посочи Гуринша.

МВФ очаква водещите централни банки - Фед на САЩ, ЕЦБ и Английската централна банка да запазят лихвените си проценти на настоящите нива до второто полугодие на 2024 г., след което да започнат постепенно да ги понижават.

"С оглед на дезинфлацията и стабилния икономически растеж намалява вероятността от "твърдо приземяване" на световната икономика, а рисковете за глобалния растеж като цяло са балансирани", се посочва в доклада на МВФ, като същевременно се отбелязва, че "по-бърза дезинфлация може да доведе до допълнително облекчаване на финансовите условия".

"По-разхлабена фискална политика от необходимото и от предполагаемото в прогнозите може да доведе до временно по-висок икономически растеж, но с риск от по-скъпоструваща корекция на по-къден етап. По-силен импулс на структурните реформи може да повиши производителността с положителни трансгранични ефекти".

От друга страна обаче, МВФ предупреди, че нови скокове на цените на суровините поради геополитически шокове – включително продължаващи атаки в Червено море – и прекъсвания на доставките или по-устойчива базова инфлация, биха могли да удължат строгите парични условия (високите лихвени нива). Задълбочаването на проблемите в сектора на имотите в Китай или на други места, както и разрушителен завой към повишаване на данъците и съкращаване на разходите също може да причини разочарования по отношение на икономическия растеж.

Гуринша посочи репортери, че МВФ следи отблизо развитието в Близкия изток, но по-разширеното икономическо въздействие остава "сравнително ограничено". "Изглежда, че към момента този конфликт не представлява основен източник на потенциално подновяване на инфлацията с оглед на предлагането", каза той.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна