Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница "Лозенец": Твърденията, че доц. Хазърбасанов ще бъде отстранен от длъжност са несъстоятелни

Снимка: Ани Петрова

"Твърденията, че доц. Хазърбасанов ще бъде отстранен от длъжност са несъстоятелни. Обвързването на подобна теза с отдавна подаден сигнал, е необосновано.

Към настоящия момент доц. д-р Добри Хазърбасанов е началник на Отделението по кардиология". Това пишат от болница "Лозенец" до медиите. 

Реакцията на ръководството на болницата е във връзка с отвореното писмо от медицински служители в Клиниката по кардиология към болница Лозенец, както и публични изяви на доц. д-р Хазърбасанов. 
В отворено писмо на служителите от Клиниката до МЗ и НЗОК се посочва, че са отправили сигнал до министъра на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание за опит на ръководството да уволни доц. Хазърбасанов като началник на Клиника по кардиология в лечебното заведение, а причината според тях е изнесената от него информация за корупционни практики в Отделението по съдова хирургия и злоупотреби при отчитането на клинични пътеки.

По този повод от болницата посочват в своя позиция:

"През последните три години положихме много усилия да възвърнем доверието на пациентите. Изградихме екип от много и уважавани специалисти, и държим на добрата комуникация и колегиалност. Успяхме да привлечем редица млади лекари, в чието бъдеще вярваме.

Клиниката по кардиология е изключително натоварено звено, с непрекъснат 24-часов режим на дейност.Именно това налага и непрекъснато и коректно ръководене на този важен сектор в тази отговорна към пациентите дейност.
Във връзка с отпуск по болест на доц. д-р Хазърбасанов, с цел осигуряване на нормалното функциониране на структурата, тя ще бъде ръководена по заместване от временно изпълняващ длъжността - проф. д-р Николай Димитров.

Още през октомври 2023 г. в лечебното заведение бе извършена проверка от НЗОК. Проверяващите извършиха пълен одит на медицинската документация. Свързаха се с всеки един от пациентите, лекувани по съответната клинична пътека. Не са налице отклонения и нарушения в медицинската дейност. Действително е констатиран пропуск - изцяло бюрократичен - налице е непълно отразяване на данни не при лечението, а при изписване на пациентите. /при дехоспитализация/.

Към този момент актът на НЗОК не е влязъл в сила. Положената медицинска помощ е навременна, качествена и достатъчна и именно затова актът на НЗОК подлежи на съдебен контрол.

В случай на нарушения, подаването на сигнал не е укоримо поведение, напротив, поощряваме спазването на действащите закони и морални норми.

На 29.01.2024 г. лечебното заведение и всички лежащи пациенти, бяхме изправени пред прецедент - 11 медицински служители от Клиниката по кардиология не се явиха на работа.

Въпреки форсмажорната ситуация, в името на пациентите и тяхното здраве, ръководството създаде всички условия клиниката да функционира правилно и пациентите да получават навременна и качествена медицинска грижа.

Изразяваме своето съжаление пред всички колеги и цялата българска общественост за поредните неистини, с които се опитват да опетнят доброто име и авторитета на болницата.

Изказваме благодарност на целия медицинския персонал, който и в момента се грижи всеотдайно за пациентите в лечебното заведение".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени