Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щам на птичи грип е причинил смъртта на над 200 пингвина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртоносен щам на птичи грип е открит за пръв път при субантарктически пингвини, съобщи Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR), цитиран от Ройтерс. Това предизвика опасения, че вирусът може да се разпространи сред големите колонии пингвини на Антарктида.

Учени са открили близо 35 мъртви пингвина на Фолклендските острови в Южния Атлантически океан на 19 януари. Проби, взети от две от мъртвите птици, са били положителни за вируса на птичи грип H5N1, каза Ралф Ванстреелс, ветеринарен лекар, който работи със SCAR, посочва БТА.

От правителството на Фолклендските острови казаха за Ройтерс, че още много субантарктически пингвини са починали при сходни обстоятелства. Към 30 януари "има над 200 мъртви малки пингвини редом с немалко възрастни", каза говорителката на правителството Сали Хийтман.

Смъртните случаи потвърждават, че субантарктическите пингвини за податливи на смъртоносното заболяване, което намалява популациите на птиците по света през последните месеци. Субантарктическите пингвини рядко се придвижват между Фолклендските острови край аржентинските брегове и Антарктическия полуостров, който е разположен на 1300 километра на юг.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна