Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: България е с едни от най-ниските държавни гаранции и задължения на публичните предприятия

Официалната европейска статистика - Евростат представи данни за 2022 г., според които равнището на държавните гаранции и на задълженията на публичните предприятия в България са били едни от най-ниските в рамките на Европейския съюз.

През 2020 г. и 2021 г. държавните гаранции, предоставени в ЕС, нараснаха значително след началото на пандемията от Covid-19, а през 2022 г. равнището на държавните гаранции беше допълнително повлияно от последвалата енергийна криза след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Според Евростат най-високият общ процент на държавните гаранции през 2022 г. беше отчетен във Финландия (19,1% от БВП), Италия (16,3%), Германия (15,5%), Австрия (15,2%) и Франция (13,5%).

В същото време най-нисък процент (под 1% от БВП) беше отчетен в Ирландия, България, Чехия и Словакия.

Държавни гаранции през 2022 г. (% от БВП)


Европейската статистика отбелязва, че в повечето страни членки на ЕС централното правителство е основният кредитен гарант. Във Финландия, Дания, Швеция и Франция може да се види значително равнище на гаранции от страна на местното самоуправление. В няколко държави голяма част от гаранциите се предоставят на финансови институции — по-специално във Финландия, Гърция, Франция, Люксембург, Белгия и Унгария — често предоставяни в контекста на кризата с коронавируса или с финансовата криза през периода 2008—2009 г. Значителна част от гаранциите, предоставени по време на кризата с Covdi-19, бяха под формата на стандартизирани гаранционни програми, т.е. голям брой подобни и относително малки гаранции, като например гаранции за заеми за малки и средни предприятия.

Според Евростат, равнището на задълженията на публичните предприятия, класифицирани извън сектор "Държавно управление", е варирало значително в отделните държави от ЕС през 2022 г.

Значителен размер на задълженията е отчетен в Гърция (144,1% от БВП), Нидерландия (93,5%), Германия (88,4%), Люксембург (72,0%) и Франция (67,5%).

За разлика от това в четири страни членки са отчетени задължения на публичните предприятия под 10% от БВП - в Испания (4,2% от БВП), Словакия (4,9%), Румъния (7,6%) и Кипър (8,8%). По-ниски задължения на държавните предприятия са отчетени и в Хърватия и България, показват още данните на европейската статистика.

Задължения на публичните предприятия, извън сектор "Държавно управление" (% от БВП)


Основната причина за високото равнище на задълженията в някои държави от ЕС е, че данните включват задължения на публични банки, контролирани от правителството. Повечето от тези задължения се състоят от депозити, държани от домакинства или други частни или публични субекти.

В същото време Кипър остава страната с най-високо равнище на необслужвани кредити на сектор "Държавно управление", като през 2022 г. то достига 15,4% от БВП. Островната държава е следвана от Хърватия и Португалия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна