Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската инфлация се забави рязко през януари до 2,9%

Германската годишна инфлация се забави рязко през януари до 2,9% от 3,7% в края на 2023 г., докато пазарните очаквания бяха за понижение до 3%, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis.

Това е слабото нарастване на потребителските цени от юни 2021 г., като рязкото забавяне на инфлацията се дължи на по-слабо повишение на цените на стоките (с 2,3$ след растеж с 4,1% през декември). Енергийните потребителски цени пък се понижиха с 2,8% след нарастване с 4,1% месец по-рано, а инфлацията при хранителните стоки се забави до 3,8% от 4,5% в края на миналата година.

В сектора на услугите се отчита слабо ускоряване на инфлацията през януари до 3,4% от 3,2% месец по-рано.

През януари потребителските цени в Германия се повишиха с 0,2% спрямо декември 2023г., когато нараснаха с 0,1%.

Графика на инфлацията в Германия


Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храни и енергия) пък се забави до 3,4% от 3,5% в края на миналата година, достигайки най-ниско ниво от средата на 2022 г.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави през януари до 3,1% от 3,8% през декември и при осредните очаквания за по-умерено отслабване до 3,2 на сто.

По-рано днес бяха оповестени данни, показващи забавяне и на хармонизираната инфлация във Франция през януари до 3,4% от 4,1% през декември 2023 г.

Пазарните очаквания са за отслабване на инфлацията и в цялата еврозона през януари до 2,8% от 2,9% в края на 2023 г.

Рязкото забавяне на инфлацията в Германия може да поднови спекулативните очаквания за по-скорошно първо намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ, въпреки че тя все още е над целевото ниво от 2 на сто. Очакванията са за ЕЦБ да стартира цикъл на понижение на лихвите тази пролет - най-вероятно през април, като преди това на срещата през март централните банкери ще разполагат и с данните за инфлацията в еврозоната през февруари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна