Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на заетостта в частния сектор на САЩ през януари

Снимка: adpemploymentreport.com

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през януари едва 107 000 нови работни места след тяхно повишение със 158 000 през декември 2023 г. и под осреднени очаквания за около 145 000, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.).

Пазарът на труда се забавя стабилно след увеличението на лихвените проценти от Федералния резерв с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. насам.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши със 77 000, докато в производствения сектор бяха добавени 30 000 работни места с оглед най-вече на 22 000 новоразкрити работни места в строителството.

Същевременно годишният растеж на заплатите продължи да се забавя и през януари, достигайки 5,2% (от 5,4% през декември 2023 г.), което е най-слабото повишение от повече от две години насам (от май 2021 г.), според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца.

"Напредъкът по отношение на инфлацията проясни икономическата картина въпреки забавянето на наемането на персонал и на заплащането", коментира главният икономист на ADP Нела Ричардсън. "Заплатите, коригирани спрямо инфлацията, се подобриха през последните шест месеца и изглежда, че икономиката се насочва към "меко кацане" както в САЩ, така и в световен мащаб", добави тя.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през януари, като осредните прогнози са за повишение на новооткритите неселскостопански работни места с около 180 хиляди през първия месец на настоящата година след увеличение с 216 хиляди през декември 2023 г.

Доходността на американските държавни облигации се понижава след по-слабия доклад за заетостта, като инвеститорите са в очакване на края на заседанието на Федералния резерв по-късно тази вечер.

Участниците на паричните пазари оценяват почти на 100%, че централната банка на САЩ ще остави референтните лихвени проценти в текущия им диапазон 5,25%-5,50%, но ще следят внимателно, за да чуят дали Фед може да започне да намаля лихвите още през месец март.

Фючърсните пазари сега отработват първо намаление на лихвите проценти през май, след като в началото на 2024 г. очакванията бяха за по-ранно намаление на лихвите през март.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна