Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над една трета от фирмите в ЕС са възприели използването на изкуствен интелект през 2023 г.

Снимка: Pixabay

Повече от една трета от европейските фирми възприеха изкуствения интелект (AI) през 2023 г., тъй като използването на генеративен AI се увеличи, установи доклад, поръчан от Amazon Web Services (AWS) и цитиран от Ройтерс.

През 2021 г. Европейската комисия представи своята визия за цифровото десетилетие до 2030 г. за трансформиране на региона, като 80% от населението трябва да придобие основни цифрови умения, да има 5G свързаност навсякъде и 75% от компаниите в ЕС да използват облачни услуги.

През 2022 г. обаче само една четвърт от предприятията в ЕС са приели AI и доклад от миналата година оценява, че Европейският съюз е изложен на риск да изостане с десет години от целите си на т.нар. "Цифрово десетилетие", освен ако правителствата не се фокусират върху преодоляването на недостига на умения.

"Миналата година беше ключова: от Малмьо до Милано достъпността на генеративния AI създаде апетит за експериментиране сред потребителите и бизнеса", посочи пред Ройтерс Тануджа Рандери, управляващ директор на AWS.

Според нея обаче "ускореното навлизане на изкуствения интелект през миналата година помогна на Европа да поеме по пътя към постигането на целите на цифровото десетилетие".

Проучването, проведено от Strand Partners сред над 16 000 граждани и 14 000 фирми, установи, че 38% от компаниите експериментират с изкуствен интелект.

Докладът оценява положителното икономическо въздействие на изкуствения интелект на допълнителни 600 милиарда евро към по-ранната оценка за позитивен ефект в размер на 2,8 трилиона евро.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна