Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Meta поскъпна само за ден с 200 млрд. долара след силни финансови резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на технологичните гиганти поскъпнаха рязко по време на петъчната търговия след силни финансови резултати на Amazon и Meta за последното тримесечие. По този начин собственикът на Фейсбук е на път да отбележи най-голямото дневно увеличение на пазарната си стойност.

Акциите на социалната медийна група Meta поскъпват с над 20%, повишавайки пазарната капитализация на технологичната компания с 200 млрд. долара до общо 1,2 трлн. долара, след като данните за нейните продажби през четвъртото тримесечие на 2023 г. и оповестените перспективи за следващите месеци надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт. Компанията също така въведе първото по рода си раздаване на тримесечен дивидент.

Ходът на Meta би засенчил предишни рекорди, според които пазарните капитализации на Amazon и Apple скочиха с по около 190 млрд. долара в рамките на една сесия на търговия през 2022 г.


В същото време акциите на Amazon се повишиха с над 8% в началото на търговията в петък, след като отчетоха големи продажби на дребно по време на коледните празници, добавяйки по този начин 143 милиарда долара към пазарната си стойност.

Силните отчети за приходите на Amazon и Meta, представени късно снощи, засилиха увереността на Уолстрийт, че големите технологични компании могат да осигурят по-нататъшен печеливш растеж, като същевременно продължават да харчат милиарди долари за изкуствен интелект, след като и двете компании съкратиха хиляди работни места през миналата година, за да рационализират операциите си.

Компанията Nvidia, която се превърна в предпочитан производител на чипове за разработчиците на ИИ (AI), също отбеляза ръст от близо 5% по време на търговията в петък, като пазарната ѝ стойност достигна 1,6 трилиона долара, след като Meta и Apple заявиха ангажименти да инвестират повече в AI тази година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна