Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на турската инфлация до 14-месечен връх от 64,86%

Снимка: архив

Годишната инфлация в Турция се ускори през януари 2024 г. до 64,86% от 64,77% месец по-рано, показват данни на официалната статистика на страната. Това е най-сериозното повишаване на потребителските цени от ноември 2022 г. насам.

На месечна база потребителските цени се повишиха през януари с цели 6,7% спрямо декември 2023 г. ноември, когато нараснаха с 2,93%, отбелязвайки най-сериозен растеж от август 2023 г.

Подновеното ускоряване на инфлацията се дължи на рязкото повишаване на минималната работна заплата (скок с цели 49%), на държавните данъчни корекции и на поевтиняването на турската лира с 3,5% от началото на годината.

Ускоряване има при растежа на транспортните цени (скок с цели 77,54% след повишение със 77,14% през декември), на жилищните и комуналните разходи (с 45,99% след 40,39% месец по-рано) и на цените в сферата на отдиха и културата (повишение с 61,82% след нарастване с 61,26% през предходния месец).

Инфлацията при храните пък се забави леко през първия месец 2024 г. до 68,71% от 72,01% през декември.

Графика на инфлацията (на годишна база)


Основната инфлация (без цени на храни и енергия) пък отслабна леко през януари на годишна база до 70,48 от 70,64% месец по-рано.

Новото настъпване на инфлацията може да се окаже пречка при преразглеждане на икономическата политика, което започна след преизбирането на президента Реджеп Ердоган през май. Икономисти

Междувременно турската валута продължава да се обезценява и в началото на днешната търговия достигна ново рекордно дъно от 30,63 лири за един щатски долар, тъй като инвеститори и търговци са в очакване на детайли относно плановете на новия шеф на централната банка на Турция след изненадващата остава на досегашния управител Хафизе Гайе Еркан.

Фатих Карахан, който преди това е работил във Федералния резерв на Ню Йорк и като главен икономист в Amazon.com, пое важния пост. Назначаването на новия управител беше прието положително от инвеститорите, които очакват продължаване или дори засилване на ортодоксалните парични и лихвени политики. Новият управител каза, че централната банка ще бъде "готова да действа", ако перспективите за инфлация се влошат.

Графика долар/турска лира


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна