Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Грузия осъди плана на Русия за ВМС база в Абхазия

Саломе Зурабишвили в грузинския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили разкритикува днес съобщенията за руски план за военноморска база в отцепническия регион Абхазия като заплаха за сигурността в Черно море, предаде АФП. 

Миналия октомври, когато Украйна засили атаките срещу Черноморския флот на Русия, базиран в Крим, сепаратисткият лидер на Абхазия Аслан Бжания обяви, че е подписал споразумение с Москва за създаване на военноморска база в Очамчирски район "в близко бъдеще".

"Руският план за трансформиране на Очамчирското пристанище в база има за цел да премести конфронтацията в Черно море към нашите териториални води и към създаване на заплаха за нашата стратегическа перспектива в Черно море", каза Зурабишвили в обръщение към парламента.

Зурабишвили, която често влиза в сблъсък в правителството и го обвинява в прекалена близост с Москва, предупреди също, че Русия е започнала "нови атаки в хибридната си война срещу Грузия". 

Русия вече има постоянни военни бази в Абхазия и в другия проруски сепаратистки регион – Южна Осетия, които Москва признава за независими държави. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна