Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на НАСА ще посети България през октомври по покана на правителството

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън и Асен Василев
Снимка: minfin.bg

По време на посещението на българската правителствена делегация във Вашингтон министърът на финансите Асен Василев посети главната квартира на Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса на САЩ (НАСА), където се срещна с администратора на агенцията Бил Нелсън, съобщава финансово министерство. Бил Нелсън беше поканен от името на правителството да посети България и той потвърди, че ще дойде на визита у нас през октомври тази година.

На срещата между Василев и Нелсън бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА, като финансовият министът отбеляза, че "България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни".

През ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението “Артемида”. Тази програма на НАСА, в която участват 34 правителства, работи за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Финансовият министър Асен Василев и министърът на икономиката Богдан Богданов също така обсъдиха с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България. Двамата български министри участваха и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара, посочват още от Министерството на финансите.

От страна на американският бизнес беше заявен интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

По време на срещата министър Василев изтъкна инвестиционните предимства на страната ни, като посочи, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от ЕС държавна помощ.

От своя страна, министърът на икономиката Богданов подчерта, че от 2017 г. досега търговията между България и САЩ нараства, въпреки отрицателните ефекти от коронавирусната пандемия, като през 2022 г. двустранният търговски обмен достигна исторически връх от 2,035 млрд. щатски долара.

Според него секторът на информационните и комуникационните технологии е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни. САЩ са световен лидер в този сектор и все повече американски компании насочват своите дейности към България. Огромен е и потенциалът в технологиите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Специален акцент на срещите беше поставен на включването на България във вериги на доставки, което би създало възможности за производства с по-висока добавена стойност.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени