Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щетите по руски рафинерии карат Москва да изнася повече суров петрол от договореното от ОПЕК +

Снимка: Ройтерс

Щетите по рафинерии след украински атаки с дронове и поради технически прекъсвания карат Русия да изнася през февруари повече суров петрол, отколкото е планирано, което потенциално подкопава обещанието й в рамите на формата ОПЕК + да ограничи продажбите, съобщава Ройтерс.

Съгласно сделката на петролния картел ОПЕК +, Русия трябва да ограничи производството на суров петрол до 9,5 млн. барела на ден. Тя също така трябва доброволно да намали износа на суров петрол и гориво съответно с 300 хил. и с 200 хил. барела на ден спрямо средното ниво за периода май-юни 2023 г.

Анализаторите обаче казват, че ще бъде трудно за Москва да се придържа към това, тъй като количествата нерафиниран суров петрол се натрупват, а способността на Русия да рафинира петрол остава ограничена.

На този етап от централата на ОПЕК във Виена и руското енергийно министерство отказаха коментари, посочва Ройтерс.

Вече има признаци за увеличаване на доставките на петрол от Русия. Натоварването на петрол от пристанищата Приморск, Уст-Луга и Новоросийск се очаква да се увеличи с около 0,7 млн. тона в сравнение с предварителния план от 8,2 млн. т (или около 2,1 млн. барела на ден).

Руската рафинерия в Туапсе на Черно море няма да възобнови работата си до март, казаха източници, позовавайки се на щети от атака на украински дрон.

Други инциденти, засягащи енергийната инфраструктура на Русия, също могат да доведат до допълнителен износ на петрол през февруари, отбелязва през Ройтерс търговци. Атаки с дронове нанесоха щети през последните дни и на рафинериите в Уст-Луга и Волгоград на Балтийско море и в Южна Русия.

Това ще доведе до спад на износа на нафта с една трета или около 127 500-136 000 барела на ден, според търговци и данни на LSEG за проследяване на корабите, докато износът на реактивно гориво може да спадне с около 20 000 барела на ден.

"Ако първичната преработка намалява, тогава – като се вземат предвид непромененото производство на петрол и ограниченият капацитет за съхранение – износът на суров петрол трябва да нарасне. Това би имало отрицателно въздействие върху ангажиментите на Русия към ОПЕК+ по отношение на суровия петрол", коментира пред агенцията Алексей Кокин, индустриален анализатор.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна