Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват проверки на компании за нелоялни търговски практики

Снимка: new.cyprusnews.eu

Службата за защита на потребителите към търговското министерство в Кипър започва проверки на компании за нелоялни търговски практики, свързани с количеството и цената на продуктите. През тази седмица се очаква да бъде обявен търгът за изграждането на платформата за кипърската "електронна кошница", една от правителствените антиинфлационни мерки.

На кипърския пазар се наблюдават случаи на т. нар. "свиваща се инфлация", когато се намалява количеството или променя качеството на продуктите в опаковки при запазване на същата цена, заявиха от Службата за защита на потребителите и от Асоциацията на потребителите.

Те предупредиха купувачите да бъдат внимателни при избора си на стоки, тъй като тези практики подвеждат по отношение на реалната цена.

При извършваните проверки се уточнява дали тези промени са основателни, като "скритото" увеличение на цената не е нарушение на закона, казаха от двете организации.

През тази седмица се очаква да бъде обявена тръжната процедура за изграждането на платформата за "електронната кошница", една от мерките за борба с инфлацията, съобщиха от търговското министерство. Законът за нея бе приет в началото на декември и целта е тя да заработи до края на тази година.

Кошницата (е-kalathi) ще включва около 350 основни хранителни и битови стоки, чиито цени в различните магазини потребителите ще могат да сравняват на всекидневна база и да намират най-изгодните за тях.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени