Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска парламентарна комисия критикува мигрантския план "Руанда"

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания съвместната парламентарната комисия по правата на човека обяви, че планът на правителството да изпрати в Руанда някои търсещи убежище на Острова е "абсолютно несъвместим" с гаранциите за правата на човека и че законодателството застрашава международната репутация на Обединеното кралство.

Законопроектът ще бъде обсъден подробно от Камарата на лордовете тази седмица и се очаква да срещне сериозна съпротива. Противоречивото законодателство бе одобрено миналия месец от депутатите в Камарата на общините, въпреки че имаше бунт в редиците на Консервативната партия, който доведе дори до оставката на министъра за имиграцията.

Съгласно схемата, която досега струва 290 милиона паунда, Обединеното кралство ще блокира молбите за убежище на всеки, който пристига през Ламанша, и вместо това ще ги изпраща на еднопосочно пътуване до Руанда за разглеждането там на техните искания.

Върховният съд на Обединеното кралство вече постанови, че Руанда не е безопасна страна. Сега, публикувайки подробен анализ на законодателството преди да започне тридневен дебат в Камарата на лордовете, комисията по правата на човека обяви, че документът ще откаже на почти всички търсещи убежище законното право да поискат от независим съд да разгледа техния случай, за да останат във Великобритания.

Председателката на комисията Джоана Чери заяви за Би Би Си, че законопроектът е толкова "погрешен", че има риск да нанесе "неописуеми щети" върху репутацията на Обединеното кралство за спазване на правата на човека. "Враждебността към човешките права е в основата на този документ и никакви поправки не могат да го спасят", каза Джоана Чери. Експерти коментират, че дори и проектозаконът да бъде одобрен, изобщо не е ясно дали някога ще излети самолет с мигранти за Руанда.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени