Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои по-малки общини бият София по високи заплати и защо

Адриан Николов
Снимка: Личен архив

Столичната община е на четвърто място по размер на брутната работна заплата (2475 лв.), сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) с данни за 2022 година. Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България е в община Челопеч (3398 лв.), на второ място е община Козлодуй (2949 лв.), а на трето място е изненадата тази година – община Кнежа (2813 лв.).

Малки общини, в които има 1-2 силни преработващи минни или енергийни предприятия лесно се класират на първите позиции, коментира пред БНР-Радио София Адриан Николов, анализатор в ИПИ.

По думите му дори четвъртото място за София е изненадващо високо и то се дължи на IT-сектора и аутсорсинга. Когато едно предприятие в малко селище дава високи заплати, това води до вдигане на възнагражденията и в другите фирми в общината, защото иначе не могат да привлекат кадри.

В София това е трудно да проработи.


Снимка: ime.bg

Очаква се през следващите година-две в столицата увеличаването на заплатите да забави темпото.

Николов отбеляза, че през последните години общините около столицата отбелязват положителна динамика. Божурище, Елин Пелин, Ботевград, Своге привличат добри инвестиции и това дава своето отражение и върху живота на хората в общините.

Няма рецепта, всяка община трябва да избере свой модел за развитие в зависимост от спецификите и предимствата си, отбеляза още експертът от ИПИ.

Ръстът в заплатите е по-значителен в тези общини, в които ръководствата на компаниите не само компенсират инфлацията, но и превят инвестиции, или привличат такива от чужбина.

Чуйте още по темата в разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна