Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди евроизборите през юни

Анкета дава рекордно висок резултат на крайната десница във Франция

Жордан Бардела
Снимка: Европейски парламент

Френската крайна десница може да има рекордно висок резултат на предстоящите избори за Европейски парламент, сочат данни от ново проучване, пише днес "Политико".

Крайнодесният "Национален сбор", оглавен от евродепутата Жордан Бардела, може да вземе 33 на сто от вота, а крайнодясната партия "Реконкиста" на Ерик Земур ще има 6%, според проучване на консултантската фирма "Портланд Комюникейшънс".

За сравнение центристката коалиция "Заедно!", която включва президентската партия "Ренесанс" се очаква да получи едва 14% от гласовете.

Проучването е проведено онлайн в края на януари, когато Франция е в разгара на мащабни фермерски протести, сред 1034 души.

Анкетата е проведена и в Италия, Нидерландия, Германия и Полша. Крайнодесни партии се очаква да имат значителен ръст навсякъде, освен в Полша, където либералната "Гражданска коалиция" на премиера Доналд Туск ще получи 35%.

В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще получи 17% в сравнение с 11 на сто на последните евроизбори през 2019 г., сочат резултатите от сондажа.

"ЕС се насочва към тези избори, докато гражданите са в дълбоко песимистично настроение", отбелязва изпълнителният директор на "Портланд Комюникейшънс" Виктория Дийн.

Във Франция, Германия, Италия и Полша увеличаващите се разходи за живот оглавяват безпокойството на гражданите, в Нидерландия това е жилищната криза.

Имиграцията е на второ място във Франция, Германия и Нидерландия, а в Италия и Полша – здравеопазването.

Във всяка страна без Полша повечето хора са недоволни от посоката, в която е поела държавата им.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна