Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън вижда значителен успех в борбата на САЩ с инфлацията

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че данните за индекса на потребителските цени за януари (CPI) показват напредък в борбата с инфлацията въпреки скока в разходите за подслон, който повиши индекса на месечна база повече от прогнозите на икономистите.

В подготвено изказване за събитие в болница в Питсбърг, Йелън се съсредоточи върху годишната инфлация, която се забави през януари до 3,1% от 3,4% в края на 2023 г., а не върху изненадващия ѝ скок на месечна база с 0,3 на сто.

"Докладът за индекса на потребителските цени показа, че през януари водещият CPI е спаднал до 3,1%. Това е с шест процентни пункта под пика му през юни 2022 г.. В същото време рецесията, която много синоптици прогнозираха, че ще ни е необходима, за да видим спад на инфлацията, не се материализира", отбеляза тя.

Йелън каза още, че администрацията на Байдън е постигнала "значителен напредък в борбата ни за намаляване на инфлацията" и цените на ключови домакински разходи като тези за бензин, яйца и самолетни билети са станали по-ниски.

По-рано през деня президент Джо Байдън отбеляза, че последните данни за потребителската цени показват, че "все още има какво да се направи за намаляване на разходите", като същевременно настоя, че инфлацията е намаляла с "две трети от своя връх".

Междувременно Fox News съобщи, че Белият дом е недоволен от резултатите от доклада за инфлацията през януари на фона на опасенията, че подобна информация ще попречи на Федералния резерв да намали лихвените проценти по-рано.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна