Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон предупреди, че Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа

Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа, заяви британският външен министър Дейвид Камерън. 

Скай нюз коментира, че думите на дипломат номер едно на страната е пореден знак за промяната на тона на Обединеното кралство спрямо Израел. 

По време на изслушване в парламентарната комисия за външни работи лорд Камерън бе запитан дали спирането на водата в северна Газа представлява нарушение на международното хуманитарно право. Той отговори, че не е юрист, но неговото мнение е, че Израел трябва да пусне водата. 

Малко по-късно в Камарата на лордовете подложен на същите въпроси Дейвид Камерън заяви, че неуспехът да се осигури вода на хората в Газа по вина на Израел, би било незаконно според международното право. 

Освен това Камерън каза, че просто не е възможно хората в Рафах да напуснат, както беше предложено от израелските отбранителни сили, което бе изтълкувано като знак, че Обединеното кралство няма да одобри никакъв израелски план за организиране на пълномащабно нападение срещу района, където повече от 1 милион души живеят в пренаселени бежански лагери.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна