Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шел" прогнозира нарастване на търсенето на втечнен газ с 50% до 2040 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският нефтен и газов гигант "Шел" (Shell Plc.) представи в сряда своя годишен доклад, в който прогнозира, че глобалното търсене на втечнен природен газ (LNG) се очаква да нарасне с повече от 50% до 2040 г. в резултат до голяма степен на нарастващото потребление в Китай и страните от Южна и Югоизточна Азия. 

Очаква се Китай да доминира търсенето на LNG през това десетилетие, тъй като индустриите преминават от въглища към газ, за да намалят въглеродните емисии, отбеляза изпълнителният вицепрезидент на Shell Energy Стив Хил.

Глобалната търговия с LNG достигна 404 милиона метрични тона през миналата година, отбелязвайки увеличение от 7 млн. метрични тона в сравнение с 2022 г., посочиха още компанията.

"По-меката зима, високите нива на съхранение на газ, умереното икономическо възстановяване в Китай и по-ниското търсене в Европа помогнаха за балансирането на световния пазар на газ през 2023 г.", отбеляза "Шел". Въпреки, че търсенето на природен газ достигна "пик" в някои региони, компанията очаква върха в световен план при търсенето на втечнен природен газ да бъде достигнат след 2040 г.

Междувременно природният газ в Европа се търгува в сряда на най-ниски ценови нива от юли 2023 г. насам. Към 14.45 часа българско време мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 25,40 евро за мегаватчас, като по-рано през деня дори достигнаха ценово дъно от 24,70 евро/MWh за пръв път от 17-и юли 2023 г., след като през миналата седмица поевтиняха със 7,5%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евроза мегаватчас)


Прогнозите за по-топло за сезона време, големите запаси в газохранилищата на Стария континент и увеличените доставки на газ от Норвегия допринесоха за това поевтиняване на синьото гориво. В същото време зимата и отоплителният сезон в Европа наближават към края си, което оказва допълнителен натиск върху цените.

Към 13-и февруари нивата на съхранение на газ в ЕС достигнаха 66,58%, като в Германия те са 72,23%, в Италия - 60,88% и във Франция - 52,33%.

В същото време доставките на газ от Норвегия за Европа и Великобритания продължиха да нарастват след прекъсванията на терминалите за природен газ на полуостров Нихамна.

Търговците на синьо гориво пък ще следят отблизо гласуването в Камарата на представителите на САЩ, което се очаква тази седмица и което може да отмени решението на администрацията на президента Джо Байдън за замразяването на одобренията за износ на втечнен природен газ. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени