Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР предупреди за китайски зловреден софтуер, застрашаващ критична инфраструктура на САЩ

Кристофър Рей, директор на ФБР
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералното бюро за разследван (ФБР) предупреди за китайски зловреден софтуер (malware), който може да застраши критична инфраструктура на САЩ. Според директора на агенцията Кристофър Рей, ФБР е "лазерно фокусирано" върху китайските усилия за вмъкване на зловреден софтуерен код в компютърни мрежи по начини, които биха могли да нарушат критична инфраструктура на САЩ.

Кристофър Рей каза, че е силно загрижен за "предварителното позициониране" на зловреден софтуер. Той отбеляза, че САЩ наскоро са прекъснали китайска хакерска мрежа, известна като Volt Typhoon, която е била насочена към американска инфраструктура, включително електрическата мрежа и водоснабдяването, както и към други цели по света.

"Ние сме лазерно фокусирани върху това като реална заплаха и работим с много партньори, за да се опитаме да я идентифицираме, предвидим и прекъснем", посочи Рей, след като присъства на Мюнхенската конференция по сигурността.

Днес говорителят на китайското външно министерство Мао Нин осъди изявлението на директора на ФБР, в които 57-годишният юрист обвини Пекин в опит да заложи зловреден софтуер в критичната инфраструктурна мрежа на САЩ в "мащаб, който е по-голям от този, който сме виждали преди".

Мао Нин подчерта, че обвиненията на Кристофър Рей са "безпочвени, изключително безотговорни" и целят единствено да изопачат фактите. Тя добави, че американското киберкомандване е това, което "открито" прицелва чрез свои кибератаки критичната инфраструктура на други държави.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна