Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новия епизод на 257:

Какъв е пътят към Харвард?

Постижима ли американската мечта? Много млади хора мечтаят за образование в университетите от т.нар. Бръшлянова лига, сред които са Харвард, Йейл, Принстън…Какъв е пътят дотам и постижимо ли е за всеки – на това е посветен новия епизод от отличената с две награди ПР Приз от БДВО – през 2021 и 2022  аудио-поредица 257

Ководещи на на Катя Василева са Йордан Цанев – директор на проекта „Млад учен 3“ и Михаил Шекерджиев – част от екипа на проекта в организацията за младежко развитие Vox Tua, и двамата – ученици от Софийската математическа гимназия съответно в 12 и 11 клас. Общото между тях е устремът към университетите от Бръшляновата лига и менторът им по пътя към тази цел - американецът Луис Ломели, който очевидно владее точната формула на Бръшляновата лига. Преди това той привлича в младежката организация и работи заедно с други двама съмишленици на Йордан и Мишо - Георги Иванов и Теодор Малчев - вече студенти в Харвард.

Основата на всичко очевидно се оказва науката и стремежът на младите хора, мотивирани от Луис да увлекат в нея по-малки ученици от 1 до 4 клас в различни общини в страната. Това е в основата  и на проекта „Млад учен“, чиято цел е да вдъхнови децата още от ранна възраст да развият страст към развитие в областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика). Чрез курсове, базирани на експерименти, изследователски комплекти и видеоклипове, проектът се стреми да мотивира децата към науката и да развие у тях умения за извършване на наблюдения, създаване на научни доклади и оценка на резултатите за прилагане на иновативни решения.

👉 Как това променя света на децата и младежите?

👉 Как се става директор?

👉 Какви са личните впечатления на Йордан от Харвард и Йейл?

👉 Може ли всеки да учи в Харвард, Йейл, Принстън?

 👉 Какво има в Харвард, което в България липсва?

🎧 Отговорите са в новия епизод на 257.


А Вашите вдъхновяващи истории от първо лице за силата и позитивизма или пък за провалите, които успявате да превърнете в движеща сила споделяйте на 257@bnr.bg. Разкажете ги и бъдете следващия ководещ в 257 или дайте предложение за човека и мотиватора, когото бихте искали да чуете. 

Всички епизоди на  можете да откриете тук:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна