Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу освобождаването на мъжа, блъснал и убил 15-годишния Филип

Снимка: БГНЕС

В центъра на столицата се провежда протест, след като съдът пусна вкъщи 37-годишния Петър Тодоров, обвиняем за смъртта на 15-годишния Филип Арсов.

Роднините, близките и приятелите на момчето възнамеряват да блокират кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", където тийнейджърът беше пометен от кола през септември миналата година.

Както вече знаете Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на Петър Тодоров с "домашен арест", като е следен с е-гривна, а определението не е протестирано от прокуратурата и е влязло в сила след изтичане на законовия срок. Така от 1 февруари мъжът си е вкъщи.

Протест в София след освобождаването на мъжа, прегазил и убил Филип на "зебра"

Според мотивите на съда "по отношение на обвиняемия Петър Тодоров не е налице реална опасност от укриване".

Шофьорът, прегазил 14-годишния Филип на пешеходна пътека в София, е пуснат под домашен арест

Той обаче е обвинен в причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение. При ограничение от 30 километра в час се е движел с колата си с 88 м/ч и я е управлявал пиян - с 2,2 промила алкохол в кръвта.

Припомняме ви, че тежката катастрофа стана около 21:15 часа на 2 септември. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия тръгнал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". 37-годишният Тодоров пък шофирал лек автомобил "Мерцедес". Мъжът не натиснал спирачка и блъснал момчето, което след удара издъхна на място.

Снимка: БТА

По-късно движението по столичната улица "Гурко" бе пуснато. Протестиращите се отправиха към Министерството на правосъдието. Ето какво заявиха те пред репортера ни Мила Младенова:

"Аз съм в потрес. Какво да кажем, че съдиите прекалиха и че повече няма да им позволим да се гаврят с паметта на нашите деца. Дотук беше с мирните и тихи протести. Убийците имат хиляда пъти повече права от нашите деца. това е безобразие. Утре имаме в Стара Загора от 9 ч. дело срещу поредния пиян убиец, който размаза Иван Седмаков, пиян и дрогиран, и цяла година си стои вкъщи"

"Напълно безобразна е цялата ситуация, няма какво да коментирам. В цялата държава и във всички останали държави се коментира, че децата са на първо място. Тук е напълно обратното".

"Разочаровани сме като цяло от правосъдната система".

"Който има пари, каквото и престъпление да е извършил, такава е държавата, че си плаща и всичко му се разминава".
По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна