Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорската колегия на ВСС изслуша прокурор и следовател по случая с Мартин Божанов

Ясен Тодоров, следовател в НСС
Снимка: БГНЕС

И Прокурорската колегия ще проверява има ли прокурори и следователи, замесени в схемата за влияние в съдебната система около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

За разлика от Съдийската колегия обаче, това няма да се прави през специална комисия, а чрез изискване на информация от различни институции. 

Решението беше взето след изслушването - по тяхно искане, на прокурор и следовател, чиито имена бяха свързани - в интервюта или публикации, с Божанов или неговия клуб. 

"Хоризонт" научи, че на електронната поща на прокуратурата е пристигнала заплаха за живота на един от тях - Радослав Димов.

За около 30-ина минути съдебните кадровици изслушаха апелативния прокурор на София Радослав Димов, когото гръцки бизнесмен свърза с Божанов, и следователя от Националната следствена служба Ясен Тодоров, името, на когото излезе в доклад с неясен автор като посетител на клуб SS, за който се твърди, че е бил на Божанов.

И двамата обясниха, че застават пред съдебните кадровици, за да защитят имената си, но и името на прокуратурата. Декрарираха, че не познават Божанов.  Димов лично:

"Само знам за него това, което се носеше в професионалните среди, че е имотен измамник".

А Тодоров изобщо:

"Никога не съм комуникирал с него пряко, опосредено чрез други лица, никога не съм имал негови телефонни номера, не знам къде са негови офиси, кантори, местоживеене".

Тодоров казал, че за пръв път чул името на Божанов в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". Не познавал никого от свързваните с разстреляния адвокати. 

Радослав Димов познавал двама от тях, но не поддържал контакти с тях. На въпрос защо, според него, името му е било намесено в този скандал, предположи:

"Както неведнъж се е случвало, някой употребява името на магистрат, за дасе представи колко е велик и какви връзки има, злоупотребяват с имато, кой точно, не мога да кажа".

Димов отрече да е посещавал клуб SS. Ясен Тодоров - също. Нарече обратното клеветническо твърдение, тъй като не само не бил ходил, но, след като проверил в гугъл мап, установил, че отдавна дори не е минавал в този район:

" Аз съм сигурен, че истината ще излезе накрая. Истината е като мехурче въздух, дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина, то винаги ще изплува на повърхността. Имам чувството, че сме 30-те години в Съветския съюз или началото на 50-те години на миналия век в България само по доноси да се съсипват човешки съдби, сега хората се убиват граждански чрез медии".

След като ги изслушаха, членовете на Прокурорската колегия обсъдиха следващите си действия, а Огнян Дамянов прочете скандала така:

"Последните две седмици българската прокуратура продължава да бъде обругавана по един брутален начин. Българските прокурори анблок продължават да бъдат обиждани и наричани по различен начин дори от представители на властта".

Евгени Иванов призова за действия, които да изчистят имената на прокурори и следователи, несправедливо набедени, но и за осветяването на онези, които са допуснали нарушения:

"Аз не искам да бъда поставен под един знаменател с колеги, които петнат името си и името на институцията, в която са се врекли да работят в полза на обществото. Всяко стадо си има мърша и никой не иска в стадото, в което е той, да има мърша".

Освен че ще изиска документи и информация от различни институции, Прокурорската колегия реши следващата седмица да изслуша четиримата бивши заместници на Невена Зартова, които оттегляйки се от постовете се разграничиха от нея. А тя, от днес е с второ дисциплинарно производство заради нарушения в качеството ѝ на административен ръководител по дело, свързано с друг съдебен лобист - Петър Петров, по прякор Пепи Еврото.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна