Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключват изслушванията по обжалване на решението за екстрадиция на Джулиън Асандж в САЩ

Джулиан Асандж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключват изслушванията по последния опит на основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж за обжалване на съдебно решение, което позволява на британските власти да го есктрадират в Съединените щати, където го очакват 175 години затвор, защото с публикуването на секретни документи той е застрашил националната сигурност на страната.

През 2022 година след обжалване от американска страна бе отменено предишно съдебно решение Джулиън Асандж да не бъде есктрадиран, защото има реален риск той да се самоубие. 

Сегашното изслушнате е по искане на адвокатите на Асандж да се допусне обжалване на последното решение за екстрадиране. 

Вчера неговата защита изложи своите аргументи, че случващото се с Асандж е посегателство срещу свободата на словото, удар по разследващата журналистика и е политически мотивирано. 

Днес американската страна изложи своите аргументи, че неговият случай е „неспорим“ и не трябва да има пълно обжалване, защото с действията си той е изложил на риск живота на много хора и че става дума именно за действията му, а не за политическите му възгледи. 

Според адвокат на Съединените щати, публикуването на нередактирани секретни документи с имената на източниците е имало „дълбоки последици“ за тях. 

Самият Джулиън Асандж и днес не се яви лично в съда, нито чрез видеовръзка. Причината е влошеното му здравословно състояние. 

След прикючване на изслушването пред съдиите Виктория Шарп и Джъстис Джонсън трябва да последва тяхното решение дали Асандж може да обжалва, което се очаква на по-късна дата.

Ако решението е положително, което е по-малко очакваният вариант, ще последва пълно обжалване, вероятно след месеци. 

Ако обжалването бъде отхвърлено, Джулиън Асандж трябва да бъде ексрадиран в Америка. Единственият друг ход на защитата при такъв сценарий е да се обърне към Европейския съд по правата на човека за разглеждане на случая.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени